телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Зопиклон

Зопиклон

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

Зопиклонът (4-methyl-1-piperazinecarboxylic acid 6-(5-chloro- 2-pyridinyl)-6,7-dihydro-7-oxo-5H-pyrrolo[3,4-b] pyrazin-5-yl ester) е хипнотик, принадлежащ към нов клас депресанти (циклопиролони), оказващи влияние на централната нервна система. Използва се предимно за лечение на преходно, краткотрайно или хронично безсъние (нощни събуждания, трудно заспиване, ранно сутрешно събуждане), но също така има и антиконвулсивно действие. Действието му е бързо и кратко.

В Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични зопиклонът е включен в Списък III – Рискови вещества. Това означава, че се отпуска от лекар само със зелена рецепта.

Важно е да се знае, че развитието на толеранс и зависимост към него може да стане много бързо и лесно и поради тази причина приемът му трябва да се случва под лекарско наблюдение и контрол. Приемането на медикамента може да предизвика и странични ефекти, които са подробно описани в листовката на пациента.

Употребата на зопиклон може да окаже негативно въздействие върху дейности, изискващи повишена концентрация и внимание, сред които и шофирането. Именно затова е необходимо консултиране с лекар.

При предозиране със зопиклон може да се наблюдава различна симптоматика – от сънливост до загуба на съзнание. При предозиране, придружено с прием на други лекарствени или наркотични вещества, или алкохол е възможно ефектът да бъде животозастрашаващ.

Лекарите трябва да са предпазливи, когато изписват зопиклон на пациенти, които злоупотребяват с алкохол или други психоактивни вещества и лекарства. Директна молба от страна на пациента за нова рецепта би трябвало да предизвика съмнение за злоупотреба или за продажба на медикамента на улицата.