телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кофеин

Кофеин

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

Кофеинът, теофилинът и теоброминът, известни с общото име метилксантини, се срещат в много растения. Кофеинът е стимулант на централната нервна система и е сред най-употребяваните психоактивни вещества, като се радва на широка популярност в целия свят.

Кофеинът е вещество, което може да бъде открито в чая, кафето, какаото, много безалкохолни и енергийни напитки, както и в някои шоколади. Използва се също и като съставка в много лекарства.

Думата „кофеин“ идва от арабската дума за вино „gawah“.

Кофеинът може да бъде произведен и в лаборатория, но по-често се добива от природата – най-вече от aрабските кафейни храсти, чаените растения, засадени с търговска цел, какаовите зърна и ядките кола. Кафе се отглежда в много райони на света, включително Африка, Арабския полуостров, Централна и Южна Америка, Ява и Суматра. Чаеното дърво се отглежда в Източна Азия и Южна Америка, по-специално в Индия, Китай, Индонезия, Шри Ланка и Япония. По-голямата част от какаото, което се отглежда в света, идва от Западна Африка.

Сред продуктите, които съдържат метилксантини, на най-голяма популярност се радват кафето, чаят, какаото и шоколадът, но освен тях, в много страни широко се употребяват местните им заместители, приготвени от други растения, които също съдържат кофеин.

За разлика от другите по-силни стимуланти, почти навсякъде по света метилксантините са легални и употребата им се смята за безопасна.