телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кратом

Кратом

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

Кратом (Mitragyna speciosa) е широколистно дърво, което достига от 3 до 15 метра височина. Неговите листа съдържат митрагинин (mitragynine) и се дъвчат като опиатен заместител и стимулант в Тайланд и югоизточна Азия най-вече от работническата класа. Кратом има относително дълга история на употреба от хората.

Ефектите при употреба на кратом често биват описвани като противоречиви, защото приличат и на тези на депресантите, и на тези на стимулантите. Стимулиращите ефекти обикновено доминират при ниски дози и се изразяват в енергичност и лека еуфория. При по-високи дози действието е по-скоро успокояващо и унасящо. Други ефекти са чувство на емпатия, повишено либидо, промяна в способността за фокусиране на очите, обезболяващо действие, усещане за горещина и потене.

През последните години някои хора употребяват кратом като билкова алтернатива на медикаментозното лечение в опит да контролират абстинентни симптоми и желанието за употреба, причинени от зависимостта към опиоиди или други психоактивни вещества, като например алкохол. Няма научни доказателства, че кратом е ефективен или безопасен за тази цел.

Рискове

Възможно е да предизвика гадене и повръщане, зависимост, запек, безсъние. Много опасно е комбинирането на кратом с МАО-инхибитори (най-вече някои антидепресанти по лекарско предписание). Има случаи и на психоза.

Възможно е да се развие зависимост и да се появят абстинентни симптоми при прекъсване на употребата.