телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

ДМТ

ДМТ

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

N, N-DMT (N,N-диметилтриптамин) е един от най-силните природни халюциногени. Принадлежи към индоловите алкалоиди от групата на триптамините. Най-често е наричан просто ДМТ (DMT), въпреки че така може да бъде объркан с неговия химичен „братовчед” 5-MeO-DMT. Съдържа се в над сто вида растения, в организмите на животни, а също и в тялото на човека (в много малки количества), където ролята му засега не е точно установена.

Някои видове растения, които съдържат ДМТ (в различен процент), са Acacia simplicifolia, Desmanthus illinoensis, Mimosa hostilis, Phalaris aquatica, Phalaris Tuberosa, Psychotria viridis, Virola theiodora.

Често се разпространява под формата на безцветни до бледозелени или бледорозови кристали, добити от някое от растенията, съдържащи този алкалоид. ДМТ е забранено от закона в България вещество.

Употребата на ДМТ може да доведе до развитието на психологическа зависимост.

Рискове

Възможно е да се появи дразнене на гърлото и белите дробове при пушене, повишаване на кръвното налягане, параноя. Преживяванията по време на интоксикацията могат да са много интензивни и да доведат до висока тревожност в дните след трипа.

В повишен риск са хората, които приемат МАО-инхибитори; тези, които имат психични разстройства, както и тези, в чиито семейства има случаи на шизофрения.