телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

GHB/GBL/1,4-BD

GHB/GBL/1,4-BD

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

GHB (Gamma hydroxybutyrate, Гама-хидроксибутирова киселина) е депресант на централната нервна система (потиска нейните функции), който активира GABA рецепторите в мозъка (същите се активират и от алкохола). В по-малки дози GHB може да предизвика ефекти, подобни на тези на стимулантите, а при по-високи дози – седация. В миналото е бил използван като анестетик (обезболяващо), но тази му употреба вече е отпаднала заради сериозните странични ефекти, предизвиквани от веществото.

Често GHB се продава под наименованието „течно екстази”, заради отпускащите и еуфорични ефекти, въпреки че няма никаква връзка с наркотика екстази (MDMA).

GBL (Gamma butyrolactone, Гама-бутиролактон) и 1,4-BD (1,4-butanediol, 1,4-Бутандиол) са химикали, които са тясно свързани с GHB, тъй като са негови прекурсори. Когато GBL или 1,4-BD навлязат в тялото, те много бързо се превръщат в GHB.

GHB, GBL и 1,4-BD са прозрачни, маслени течности без мирис и с леко солен вкус. Най-често се поглъщат смесени с вода или безалкохолни напитки, но могат да бъдат добавени и към алкохолни питиета. Когато се продават незаконно, най-често са в малки шишенца или капсули. Но тъй като GBL и 1,4-BD са разтворители, те имат и законна употреба, като например в разтворители на боя и препарати за премахване на петна. GHB пък има медицинска употреба.

Употребяващите GHB/GBL и 1,4-BD съобщават, че веществото ги кара да се чувстват еуфория, да губят задръжките си, а увереността и либидото им се повишават. Много от употребяващите определят преживяването в резултат на употребата като близко до състоянието на алкохолно опиянение.

С тези наркотици много лесно може да се предозира поради две причини – силата (концентрацията) на веществото варира от опаковка до опаковка, а разликата между дозата за забавление и свръхдозата може да бъде много малка.

Тъй като употребата им е много опасна, и трите вещества са включени в Списък ІІІ – Рискови вещества в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Това означава, че могат да бъдат използвани и продавани, но само при строго определени условия, така че да не представляват опасност за хората (чл. 5 и 6 от ЗКНВП).