телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво са хашиш и марихуана?

Понятието „марихуана“ е с мексикански произход и с него се обозначават изсушените листа, цветове и стъбла на трите подвида на растението Cannabis: Cannabis sativa (обикновено пораства високо и с не толкова гъсти листа), Cannabis indica (растението е по-ниско и с гъсти листа) и Cannabis ruderalis (среща се основно в Русия и Източна Европа). Най-често марихуаната, която се използва за развлечение, е получена при кръстосването на тези три подвида. В действителност, все още се водят спорове дали това са видове или подвидове на растението.

Марихуаната съдържа психоактивното вещество делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и други вещества от групата на канабиноидите. Освен THC, в тази група попадат още около 100 вещества, някои от които са обект на засилен научен интерес поради потенциалните си приложения в медицината (например канабидиол, CBD).

Когато се пресова смолата, отделяна от жлези на женското растение, на блокчета или резенчета, резултатът е хашиш. Цветът на хашиша варира от светлокафяв до черен. Съществува и друга разновидност – хашишово масло. Марихуаната, хашишът и хашишовото масло имат много характерна миризма.

Интересен факт е, че THC е открит чак през 1963 година от Рафаел Мешулам в Израел. За сравнение: морфинът е бил извлечен от опиума през 1805 г., а кокаинът – от листата на растението кока през 1855 г. През 1992 г. същият изследовател е открил и веществото, което човешкото тяло само произвежда и се свързва със същите рецептори в мозъка, с които и THC. Мешулам кръщава това вещество анандамид.

Анандамидът е ендоканабиноиден невротрансмитер, който се свързва с канабиноидните рецептори СВ1 и СВ2. СВ1 се намират в централната нервна система (в мозъка), а СВ2 – в различни части на тялото (в периферната нервна система). THC имитира невротрансмитера анандамид, като се свързва с рецепторите, предназначени за него. Тъй като в нормални условия анандамид си взаимодейства и с друг невротрансмитер в мозъка – допамин, ТНС, имитирайки анандамида, индиректно повишава освобождаването на допамин. Допаминът  стимулира центъра на удоволствието в мозъка и заради този ефект може да се развие зависимост към канабиса.