телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво чувства употребяващият?

Как инхалантите влияят на мозъка и тялото?

Когато химическите изпарения се вдишат, тялото започва да изпитва глад за кислород. Това принуждава сърцето да бие по-бързо, за да засили кръвния поток към мозъка. Дробовете абсорбират инхалираните химикали в кръвния поток много бързо и ги изпращат към мозъка и тялото. Ефектите започват след няколко секунди. Почти всички инхаланти (с изключение на нитритите) предизвикват приятен ефект от забавянето на мозъчната дейност.

Нитритите предизвикват ефектите си като разширяват кръвоносните съдове, с което кръвният поток към мозъка се увеличава и употребяващият може да изпита краткотрайна еуфория.

Ефекти

•    Краткотрайни ефекти:

За няколко секунди употребяващите се чувстват опиянени и преживяват ефекти, подобни на тези, които се получават при употребата на алкохол:

-    завалена реч;
-    липса на координация;
-    еуфория (чувство на интензивно щастие);
-    замаяност.

Някои употребяващи съобщават за:

-    слабо главоболие;
-    халюцинации (виждат неща, които действително не са там);
-    налудни идеи (вярват в нещо, което не е истина и не могат да бъдат разубедени).

При вдишване на достатъчно количество почти всички разтворители и газове могат да доведат до загуба на съзнание.

Търсените ефекти обикновено траят само няколко минути и в желанието си да ги удължат, употребяващите често повтарят инхалацията, без да си дават сметка колко рисковано е това. Повторната употреба в кратък период може да причини загуба на съзнание и в последствие да предизвика дори смърт. Освен това намалява контрола, предизвиква сънливост и главоболие.

•    Дълготрайни ефекти:

Инхалантите често съдържат повече от един химикал. Някои химикали изчезват бързо от тялото, но други остават по-дълго време и се абсорбират от мастните тъкани в мозъка и централната нервна система. В дългосрочен план употребата на инхаланти може  да предизвика сериозни проблеми:

-    Увреждане на нервите: дълготрайната употреба на инхаланти може да увреди защитния слой около нервите в централната нервна система и навсякъде другаде в тялото. Когато това се случи, се нарушава способността им да изпращат сигнали както трябва. Това може да причини мускулни спазми и тремор (треперене) или дори трайни проблеми с основни дейности като ходене, навеждане и говорене. Тези ефекти наподобяват на симптоматиката при хората с множествена склероза.

-    Увреждане на мозъчните клетки: инхалантите могат също да увредят мозъчните клетки като не позволяват до тях да достигне достатъчно кислород – това състояние е познато като мозъчна хипоксия. Увредените функции зависят от това коя част на мозъка е била лишена от кислород. Хипокампусът например е отговорен за паметта – честото използване на инхаланти може да увреди способността за научаване на нови неща или да причини затруднения в участието дори в прости разговори. Засягането на мозъчната кора може да причини забавяне на двигателните способности и тромавост.

Освен уврежданията на нервната система редовната употреба на инхаланти може да причини сериозни и необратими последствия и за други жизненоважни органи и системи:

-    увреждане на сърцето;
-    чернодробна недостатъчност;
-    мускулна слабост;
-    апластична анемия – тялото произвежда по-малко кръвни клетки.