телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Могат ли употребяващите инхаланти да се лекуват?

В България няма програми за лечение специално на употребяващи инхаланти. Характерно за тези употребяващи е, че са с високо ниво на отпадане от програмите за лечение на зависими и са необходими няколко седмици за детоксификация (тъй като химикалите се натрупват в мастните тъкани и се отделят бавно оттам). Употребяващите страдат от симптоми на абстиненция, които могат да включват халюцинации, гадене, силно потене, тремор на ръцете, мускулни спазми, главоболие, безсъние, тревожност.

Последващото лечение след детоксификацията е много важно, като то не се различава особено много от това при останалите зависимости. Разграничават се две основни форми – фармакологична и поведенческа, като първата е само по необходимост, а втората е основна.

Подобно на лечението на зависимостите към другите вещества и в този случай усилията на специалистите са насочени по посока научаване на хората как да живеят в „чиста“ среда; да преодоляват желанието за употреба; да се справят в трудни ситуации, без да имат нужда от инхаланти и от „напускане“ на реалността; да разпознават рисковите си поведения и да предотвратяват такива ситуации, които биха ги върнали към старите им навици и съответно биха могли да доведат до рецидив.

Преодоляването на този проблем без професионална помощ може да се окаже много трудна, а понякога и непосилна задача, затова е силно препоръчително да се консултирате със специалисти.

По време на лечението на зависимостта е от голяма важност да се обърне внимание и на здравословното състояние на употребяващия. Необходими са медицински прегледи, за да се установи дали има увреждания на централната нервна система, бъбреците, черния дроб и белите дробове, дали няма отравяне с олово или сърдечна аритмия, дали човекът не страда от недохранване. Ако бъдат установени такива проблеми, е необходимо да се започне съответното лечение.

Използвана е информация на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София: http://www.sofiamca.org/.