телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Води ли до пристрастяване?

Хората, които консумират повече от 6-8 чаши средно силни кафе или чай на ден, обикновено развиват толеранс и стават физически зависими към действието на кофеина.

Нивото на толеранс се определя също така от възрастта, теглото и здравословното състояние. Важно е също да се знае, че кофеинът може да си взаимодейства с определени медикаменти и това също да повлияе.

За зависимите хора е много трудно да спрат да употребяват напитки, съдържащи кофеин и изпитват определени симптоми, ако това се случи, като например чувства на умора и нервност, понякога главоболие с различна степен на сила и интензивност.

Симптомите на кофеиновата абстиненция могат да наподобяват тези на настинка или грип. Могат също да се наблюдава депресия, загуба на мотивация, летаргично настроение.

Често хората, когато намаляват кофеиновия прием, стават раздразнителни, работоспособността им намалява, стават нервни, неспокойни, сънливи. В по-тежки случаи може да страдат от гадене и повръщане.

Психологическата зависимост към кофеина е основана на навика и също не трябва да се пренебрегва. При спиране на употребата абстинентните симптоми отшумяват в рамките на няколко дни.

Смъртоносната доза кофеин е около 10 г, като тя може да бъде много различна при различните хора.