телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какъв е ефектът от употребата?

Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система като я активира, помага на организма да се пребори с умората и подобрява концентрацията. Стимулиращият му ефект започва до около 15 минути след приема и е най-силен до около 2-3 часа след консумацията.

Ефектите му зависят много от типа психична структура на употребяващия, от количеството и честотата на прием на веществото.

Кофеинът в обичайно приеманите дози (около 100 мг) засилва устойчивостта на мускулите към умора. Той свива кръвоносните съдове в мозъка (поради това се съдържа в много лекарства против главоболие), но разширява кръвоносните съдове в останалата част от тялото.

Кофеинът може да промени метаболизма на организма.

Начинът, по който метилксантините (в частност кофеинът) влияят на мозъка, все още не е изследван докрай. Най-вероятно те блокират мозъчните рецептори за невротрансмитера аденозин – вещество, което се синтезира в човешкия мозък, регулира процесите на сън и потиска физическата активност. Изглежда, че кофеинът оказва своя стимулиращ ефект като предизвиква отделяне на катeхоламини и особено на норадреналин, отново вещества, произвеждани в мозъка, които повишават физическата енергия и възбуда.

Обикновено се смята, че кофеинът значително стимулира интелектуалните способности и той действително повишава сетивната чувствителност и настроението, но неговото действие на стимулант се отнася най-вече до повишената работоспособност на физическо ниво, особено когато човек е уморен. Без съмнение кофеинът предизвиква безсъние и в това му качество той  превъзхожда всички подобни средства, тъй като неговият прием не влияе на нормалното протичане на съня, когато човек заспи след отшумяване на ефекта му.

Кофеинът повишава бдителността; подобрява настроението; повишава физическата издръжливост; намалява депресивните преживявания; подобрява изпълнението на повтарящи се, автоматизирани задачи; отпуска гладката мускулатура, особено бронхиалните мускули.

Проучванията също така показват, че консумацията на кофеин спомага за намаляване на времето за реакция към визуални и аудио стимули.

Мненията относно влиянието на кофеина върху здравето са доста противоречиви. Според някои от изследванията консумацията му в умерени количества би могла да има благоприятно влияние върху здравето, като например да предотврати някои сърдечни заболявания, болестта на Паркинсон, да подобри дългосрочната памет. Кофеинът е посочен като ефективно действащ за подобряване на следните състояния:
•    различни видове главоболие;
•    астма;
•    умора, отпадналост, изтощение;
•    заболявания на жлъчния мехур;
•    ниско кръвно след ядене;
•    проблеми с паметта;
•    болка;
•    намаляване на наднорменото тегло (в съчетания с други медикаменти и физическа активност).

Употребата на кофеин също така може да забави ефектите от употребата на алкохол.

Употребата на кофеин може да има негативно влияние при хора, страдащи от:
•    тревожни разстройства;
•    биполярни разстройства;
•    проблеми със съня;
•    епилепсия;
•    глаукома;
•    диария;
•    остеопороза;
•    проблеми със сърцето.

Има проучвания, твърдящи, че употребата на по-голямо количество кофеин по време на бременност може да увеличи риска от раждането на деца с тегло под нормата.

Употребата на кофеин оказва пряко въздействие върху съня. Именно затова е препоръчително подрастващите да не употребяват, тъй като това може да окаже влияние върху съня им, което пък има връзка с концентрацията и умственото им представянето през деня.

През 70-те години на XX в. чрез изследвания е доказано, че при дълга употреба на големи количества кофеин могат да се появят неприятни ефекти като безсъние, сърцебиене, аритмия, безпокойство, дразнене на стомаха и червата, а хроничната  злоупотреба води до т. нар. кофеинова интоксикация.

Кофеиновата интоксикация се характеризира с тревожност, безпокойство, хронично безсъние, сърцебиене, отделяне на повишено количество урина, стомашно-чревни проблеми и промени в настроението, мускулни потрепвания, виене на свят, състояния подобни на панически атаки и делириум, шум в ушите, гърчове. Лечението на кофеиновата интоксикация включва намаляване или прекратяване на употребата на храни и напитки, съдържащи кофеин.