Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасна ли е употребата на екстази?

•    Има данни, че екстази е невротоксично. Честата му употреба може да доведе до дълготрайни проблеми с паметта, концентрацията и настроението.

•    Екстази повишава телесната температура и може да предизвика прегряване. Това е особено опасно, когато човек отиде в клуб или дискотека: той не усеща умората и може да танцува с часове. Ако околната среда също е топла и влажна, е възможно тялото да не успее да се освободи от топлината чрез изпаряването на потта. Ако не се консумират достатъчно безалкохолни течности, рискът от дехидратация (обезводняване) и прегряване е много голям.

Някои мускули и органи като черния дроб и бъбреците може да спрат да работят. Прегряването е животозастрашаващо и трудно за лечение. Когато има достатъчна вентилация и охлаждане в клуба или дискотеката, рискът е по-малък.

•    Пиенето на твърде много течности за кратко време също е животозастрашаващо. Употребата на екстази в този случай може да накара тялото да произведе хормон, който спира производството на урина. По този начин се нарушава електролитният баланс в организма и това може да бъде смъртоносно (хипонатремия). Употребяващите екстази трябва да пият безалкохолни и безкофеинови напитки или вода на малки глътки и не повече от 500 мл течност на всеки час.

•    Употребяващите под влияние на екстази могат да завържат връзки с неподходящи и дори опасни хора, заради което да пострадат.

•    Редовната употреба на екстази може да доведе до проблеми със съня, липса на енергия и проблеми с храненето. Имунната система може да отслабне и употребяващите да станат по-податливи на инфекции.

•    При високи дози и при редовна употреба екстази може да предизвика тревожност, панически атаки и параноя. Екстази може да засили депресията и тревожността, ако вече има проявени такива или да предизвика депресия при хора, които не са страдали от такава.

•    Хората със сърдечни заболявания, астма, аневризма или прекаран инсулт, високо кръвно налягане, диабет, епилепсия, глаукома, чернодробни или бъбречни заболявания не трябва да употребяват екстази.

•    Някои хора могат да получат припадъци дори след употребата на умерено количество екстази.

•    Употребата на екстази по време на бременност и кърмене е важно да се избягва.

•    Комбинирането на екстази с други наркотици, алкохол или лекарства, е много рискована. Избягвайте тези комбинации.

Повече за рисковете от комбинирането на екстази с други вещества можете да прочетете тук.

•    Екстази прави хората неспокойни, дезориентирани и може да наруши координацията. Приемането на екстази по време на шофиране или работа с машини е много опасно.

•    В някои случаи употребата на екстази или на вещества, които се продават като екстази, води до сериозни увреждания на черния дроб. Тези тежки последствия вероятно се дължат на прегряване, лоша комбинацията от вещества, физически дефект на употребяващия, свръхчувствителност или комбинация от такива фактори.

•    Отдавна е известно, че много често хапчетата, които се продават като екстази, не съдържат изобщо екстази. Съставът на хапчетата може да е най-различен: амфетамин, MDEA (MDE), MDA, PMMA, синтетични катинони или други вещества, които носят своите рискове. Понякога комбинацията от вещества дори не може да бъде установена. Освен вида на съставките, техните количества също могат да варират много при всяко различно хапче. В едно хапче може да има и повече от една активна съставка.

MDEA и MDA са подобни по химически състав с MDMA. При MDEA стимулиращият ефект е по-силен от халюциногенния. Продължителността на ефекта също е относително кратка: от 3 до 5 часа. По това MDEA прилича на амфетамин, който има само стимулиращ ефект. Употребяващият, който търси халюциногенен ефект, може лесно да бъде изкушен да вземе второ или трето хапче при всички рискове, до които води приемането на допълнителна доза. При MDA преобладават халюциногенните ефекти. MDA действа между 6 и 8 часа, което е по-дълго от действието на екстази.

•    От 2014 г. все по-често се продават таблетки с много високо съдържание на екстази – до 340 мг MDMA в една таблетка (обичайната доза за един възрастен човек за една нощ в клуба е 80-100 мг). Това вероятно е една от причините, поради която броят на смъртните случаи в следствие на употребата на екстази в Европа значително се е увеличил. Само през 2015 г. във Великобритания са починали 76 души, като смъртта им е свързана с употребата на екстази.

•    Не употребявайте екстази едновременно с МАО-инхибитори или по-малко от 2 седмици след спиране на приема им (това обикновено са някои видове антидепресанти, отпускани по лекарско предписание. Други лекарства, отпускани с или без рецепта, както и някои наркотици, също съдържат МАО-инхибитори.)

Риск от свръхдоза

Свръхдозата може да възникне както при приема на твърде голямо количество екстази, така и при приема на по-малко количество, но в комбинация с алкохол или други стимуланти. Друга причина за свръхдоза може да бъде съдържанието на хапчетата – в тях може да има неизвестни вещества в неизвестни количества. Например в Европа и Канада има смъртни случаи заради употребата на таблетки, съдържащи PMMA вместо MDMA.

Някои от симптомите на свръхдоза могат да бъдат:

•    много висока температура, прегряване;
•    много високо кръвно налягане;
•    силно ускорен пулс, сърдечна аритмия;
•    халюцинации;
•    конвулсии;
•    може да настъпи смърт поради инфаркт, мозъчен кръвоизлив, съсирване на кръвта, бъбречна недостатъчност.