телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

MDA

MDA (3,4 метилендиоксиамфетамин, също : 1- (1-3-бензодиксол-5-yl)-2-пропамин) е синтетично производно на амфетамините, понякога продаван като екстази, най-често в комбинация с MDMA, рядко се намира в чиста форма.

Ефекти: Ефектът е по-силен, но по-малко „магичен“ от този на екстазито. MDA е по-леко халюциногенен. Началото на ефекта е след 30-40 мин., а продължителността на действието е около 8-12 ч.; „трипът” е 4-5 часа. Наблюдават се ефекти като повишаване на настроението, увеличаване готовността за общуване, стимулиране енергията, чувство на комфорт, близост и принадлежност към другите, на любов и емпатия, ярки и силни усещания, желание да прегръщаш и целуваш хората.

Рискове и вторични ефекти: Гадене, повръщане, сухота в устата, схващане на челюстите, изпотяване , некоординираност, смущения в съня и гърчове. Под влияние на веществото хората могат да създадат непредвидени и неподходящи емоционални връзки, да говорят неща, за които по-късно да съжаляват. Може да се затрудни се концентрацията и да се наруши краткосрочната памет, да се появят главоболие и виене на свят. Има опасност от повишаване на телесната температура, дехидратация и прегряване. След употребата, на следващия ден могат да се появят неприятни усещания, подобни на махмурлук, продължаващи с дни до седмици. Макар и да няма достатъчно данни за физическо пристрастяване, е възможна  появата на желание за повтаряне на опита с веществото. Възможни са и появата на лека депресия и умора в продължение на една седмица, които могат да преминат в по-тежки форми.

Дългосрочни рискове: MDA е едновременно невротоксичен и хепатотоксичен (атакува черния дроб). В случай на постоянна употреба, се наблюдават симптоми близки до шизофренията. При някои хора има риск от психична криза (психотичен епизод или силна паническа атака), която може да наложи хоспитализация.

Източници:

http://www.know-drugs.ch
http://www.erowid.org