Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво чувства употребяващият?

Екстази е наркотик, който стимулира централната нервна система, но има и леки халюциногенни ефекти. Увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Като при много други наркотици, ефектите му зависят много от дозата, от това какво има в хапчетата и самия човек (физическото и психическото му състояние). Средата, в която се употребява веществото, може също да повлияе върху начина, по който се чувства употребяващият.

Най-общо ефектите са:

•    Увеличава се издръжливостта, чувствата на глад и умора отслабват, появява се безсъние.

•    Температурата на тялото се повишава, потенето се засилва, има опасност от обезводняване и прегряване.

•    Зениците се разширяват, устата и гърлото пресъхват, дишането се учестява.

•    Появяват се напрежение в мускулите и неконтролируеми движения – треперене, стискане на челюстите и скърцане със зъби, хапане на езика и бузите. Може да се появи нистагъм – бързи, неволеви движения на очите. Координацията на движенията се влошава.

•    Употребяващият се чувства по-енергичен, в добро настроение, става по-общителен, изпитва любов и емпатия. Чувствата на страх, тревожност и несигурност отслабват. Може да се появи чувство на еуфория.

•    Употребяващите изпитват близост с другите, чувстват се приети, изпитват желание да прегръщат и целуват околните.

•    Възприятията стават по-интензивни (вкус, миризма, слух, зрение, докосване).

•    Могат да се появят леки халюцинации, влошаване на зрението.

•    Често пъти се появяват главоболие, световъртеж, замаяност, гадене и повръщане.

•    Употребяващите могат да станат възбудени, тревожни и параноични, могат да получат панически атаки и дори психоза.

•    Рядката употреба на екстази може да има сексуално стимулиращ ефект. Ако употребата зачести или е във високи дози, може да доведе до импотентност (невъзможност за получаване на ерекция при мъжете), както и до трудности за достигане до оргазъм.

Едно хапче или капсула екстази започва да действа 20 до 90 минути след приема. Ефектът е най-силен по време на първия час, а като цяло продължава от 4 до 6 часа.

Махмурлук

Много често, когато ефектите на екстази започнат да отшумяват, употребяващите чувстват тъга и имат усещането за някаква загуба. На следващия ден обикновено се чувстват силно изморени и се нуждаят от дълъг сън, за да се възстановят. Този период наподобява махмурлук, макар да няма общо с употребата на алкохол.

Колкото по-редовна е употребата, толкова по-неприятни могат да бъдат симптомите на махмурлука. В продължение на няколко дни или дори седмици след последната употреба, хората могат да се чувстват изтощени, да им липсва енергия, да имат проблеми със съня и храненето, да се чувстват тревожни и да страдат от умерена до тежка депресия.