телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

•    Паническите реакции, или така наречените bad trips, могат да са достатъчно сериозни, за да се наложи медицинска помощ. Характерни за тях са повишена тревожност, паника, налудни идеи, параноя, резки смени на настроението, чувство за загуба на собствената идентичност, страх от разтваряне в нищото и че реалността не съществува. Пациентите обикновено се възстановяват след няколко часа, но халюцинациите могат да продължат до 48 часа, а психотичните състояния – до 3-4 дни. Ефектите зависят силно от психическото състояние на човека и от средата, в която се намира по време на употребата.

•    Хората със семейна история на шизофрения или с начални симптоми на психиатрично заболяване трябва да избягват употребата на LSD, тъй като е известно, че халюциногените могат да отключат скрити психологически и психиатрични проблеми.

•    Възможно е употребата на LSD да предизвика психоза и при хора, които нямат история на психични разстройства.

•    Понякога се получават и сензорни разстройства, наречени флашбек. Те са спонтанни, повтарящи се връщания на някои от сензорните разстройства, които са били предизвикани от LSD. Могат да включват визуални разстройства като ореоли или цветни „опашки“, прикрепени към движещи се обекти или възприятие за движение в периферното зрително поле.

•    Сериозни странични ефекти, често приписвани на LSD, като ирационални действия, водещи до самоубийство или смърт при инциденти, са изключително редки. Не са известни смъртни случаи поради свръхдоза LSD.

•    LSD може да предизвика маточни контракции и да се отрази негативно на бременността.

•    Не трябва да се допуска работа с машини и шофиране под влияние на LSD.