телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Рисковете от възникване на зависимост и различни заболявания са много по-малки, когато човек консумира алкохол умерено и не всеки ден. За умерена се смята консумацията на едно стандартно питие на ден (10 грама чист алкохол) за пълнолетните жени и всички хора над 65 години и до две стандартни питиета на ден (до 20 грама чист алкохол) за пълнолетните мъже до 65 години.

 • Всекидневната консумация повишава риска от развитие на толеранс и възникване на зависимост, затова е по-безопасно да не се пие през най-малко 2 дни от седмицата.
 • За някои хора всяка употреба е опасна и това са: бременните и кърмещите жени, както и тези, които се опитват да забременеят; зависимите към алкохол и наркотици; хората, в чиито семейства има случаи на алкохолизъм; хората, приемащи различни лекарства; хората, страдащи от определени заболявания; хората, които шофират или работят с машини.
 • Употребата на алкохол носи рискове, които са по-големи, когато се пие в прекомерни количества по някакъв единичен повод или количествата се увеличават регулярно с течение на времето.

Употребата на алкохол в много големи количества за кратко време може да доведе до загуба на съзнание, повръщане и смърт поради задушаване. В още по-големи количества алкохолът може да причини алкохолно отравяне, кома и смърт.

 • Употребата на алкохол често води до инциденти, които могат да застрашат здравето и живота на употребяващия и на други хора. Например при падане, шофиране или работа с машини.
 • Заради отслабването на задръжките е по-вероятно употребилият да попадне в ситуация, която да доведе до сексуални контакти с непознати, за които после да съжалява или до практикуване на необезопасен секс.
 • Злоупотребата с алкохол сериозно влошава личните, семейните, финансовите и служебните проблеми. В следствие на това се стига до разпадане на семейства, загуба на работа, трайна безработица, загуба на дом, насилие и други престъпления, свързани със загубата на контрол над поведението. Голям част от престъпленията, свързани с нападения, домашно насилие и причиняване на смърт при катастрофа, имат връзка с употребата на алкохол.
 • Жените, които употребяват често алкохол по време на бременността или в големи количества, могат да родят деца, които страдат от абстинентен синдром или които имат тежки дефекти на лицето, намалена мозъчна маса и забавено умствено и физическо развитие. Тези увреждания на плода се наричат фетален алкохолен синдром, който е нелечим. Пиенето на алкохол в по-малки количества или по-рядко по време на бременността може да доведе до раждането на деца с по-ниско тегло.
 • Алкохолът може да бъде много опасен, когато е употребен в комбинация с други психоактивни вещества или лекарства, които действат като депресанти на централната нервна система. Такива вещества са хероинът, метадонът и други опиати, както и барбитуратите и транквилантите (например лекарства от групата на бензодиазепините).

Други лекарства, които са рискови при едновременна употреба с алкохол са антидепресантите, антихистамините и различни видове обезболяващи. Не по-малки са рисковете и при комбинирането на стимуланти с алкохол (например амфетамини, кокаин, екстази, метамфетамини).

Повече за рисковете от комбинирането на алкохол с други вещества можете да прочетете тук, тук и тук.

 • Смесването на гореизброените лекарства и наркотици с алкохол са довели до много случаи на фатални свръхдози. Смъртта при свръхдоза може да настъпи поради:

- спиране на сърцето;
- чернодробна недостатъчност (настъпва когато тялото не е в състояние да елиминира алкохола и наркотиците/лекарствата, поради което настъпва отравяне и спиране работата и на други органи);
- спиране на дишането (настъпва когато белите дробове спират да работят заради приетите количества депресанти на централната нервна система. Този вид лекарства/наркотици потискат центъра на дишането в мозъка, поради което то се забавя, докато спре).

 • Дългосрочната и прекомерната употреба на алкохол може да доведе до развитието на толеранс, физическа и психическа зависимост. Хората с развита физическа зависимост страдат от абстинентни симптоми при опит да спрат пиенето (например треперене, потене, гадене, повръщане, тревожност, безсъние, делир). Наличието на абстинентни симптоми е един от критериите за поставяне на диагноза алкохолна зависимост.
 • Прекомерната употреба на алкохол може да влоши симптомите на вече съществуващи психични проблеми или да предизвика такива, например тревожност и депресия.
 • Злоупотребата с алкохол причинява и много чисто физически увреждания и заболявания, някои от които са:

- увреждане на мозъка, водещо до синдрома на Корсаков (алкохолна деменция);
- преждевременно състаряване на кожата на лицето;
- отслабване на имунната система (намаляване на съпротивителните сили на организма срещу инфекции), повишен риск от пневмония;
- отслабване на сърдечния мускул, което може да доведе до инфаркт;
- високо кръвно налягане;
- анемия и нарушено съсирване на кръвта;
- увреждане на черния дроб – цироза;
- липса на витамини, водеща до различни заболявания;
- кръвоизливи (особено при напреднала цироза);
- тежко възпаление на стомаха, язва;
- полиневропатия (увреждане на нервите на цялата периферна нервна система);
- затлъстяване или пък недохранване.

Алкохол и рак

Благодарение на множество изследвания вече съществуват силни доказателства за връзката между употребата на алкохол и няколко вида рак: рак на устата, носоглътката, фаринкса, гръкляна; рак на хранопровода; рак на черния дроб, рак на гърдата; рак на дебелото черво и ректума.

Изследванията установяват многобройните начини, по които алкохолът може да увеличи риска от рак, включително:

 • разграждането на алкохола до ацеталдехид, който е токсичен химикал и вероятно човешки канцероген. Ацеталдехид може да увреди ДНК и протеините;
 • образуването на реактивни кислородни видове (химически реактивни молекули, които съдържат кислород), които могат да увредят ДНК, протеините и липидите чрез процеса, наречен оксидация;
 • увреждането на способността на тялото да разгражда и абсорбира редица жизненонеобходими вещества, които може да се свържат с риска от рак, включително витамин А, витамините от B групата като фолиевата киселина, витамин С, витамин D, витамин Е и каротиноидите;
 • увеличаването на кръвните нива на естрогена – полов хормон, свързван с риска от рак на гърдата.

Алкохолните напитки могат също така да съдържат разнообразни канцерогенни замърсители, които се добавят по време на ферментацията и производството – такива като нитрозамини, азбестови влакна, феноли и въглеводороди.