телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как действа алкохолът?

Алкохолът се абсорбира през стомаха и тънките черва и бързо навлиза в кръвта. Чрез кръвния поток той достига до всички части на тялото. Тъй като е депресант на централната нервна система, той забавя функциите на тялото – дишането, сърдечния ритъм, мозъчните функции. Тези ефекти могат да се появят само след 5-10 минути и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути.

Скоростта на абсорбиране зависи от количеството и типа на храната в стомаха. Ако той е празен, алкохолът много по-бързо навлиза в кръвта. Храни, които съдържат много въглехидрати и/или мазнини, могат да забавят абсорбирането. Видът на алкохолните напитки също влияе на скоростта. Газираните напитки (например шампанското) навлизат в кръвта по-бързо.

Алкохолът остава в кръвта, докато не бъде разграден (елиминиран) напълно от черния дроб. При здрав човек едно стандартно питие (около 10 грама чист алкохол) се разгражда за около 1 час. Но има фактори, които могат да повлияят на тази скорост. Тя може да бъде по-висока, ако концентрацията на алкохол в кръвта е много висока. При алкохолиците скоростта на елиминиране също може да бъде значително по-висока, но само при положение, че черният дроб не е вече увреден. Друг фактор е възрастта – с нейното напредване разграждането на алкохола се забавя.

Процесът на елиминация не може да бъде ускорен нито чрез пиене на кафе, нито чрез ядене на закуска. Няма значение дали човекът е консумирал бира или например една малка водка. Обемното съдържание на алкохол във водката е по-високо, но количеството течност в малката водка е много по-малко от количеството в чаша бира. Затова стандартните питиета се измерват в чист алкохол – 10 грама, което се равнява на 330 мл. бира или на 40 мл. водка.

Колкото по-бързо се консумира алкохолът и колкото по-голямо е неговото количество, толкова по-висока е неговата концентрация в кръвта и толкова са по-силни ефектите му. Това е така, защото черният дроб не успява да го преработи достатъчно бързо.

Ефектите на алкохола не са едни и същи при всички хора. Разлика има например при хората с различна телесна маса, от която зависи и количеството на телесните течности. При хората с по-малка телесна маса и по-малко количество телесни течности концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава по-бързо, а оттам и ефектите му се усещат по-бързо. По тази причина на повечето жени им е необходимо по-малко количество, за да усетят въздействието му, отколкото на мъжете, които обикновено са с по-голяма телесна маса и по-голямо количество телесни течности.

Още една разлика в ефектите от алкохола може да бъде видяна при хора, които пият регулярно и имат повишен толеранс. Човешкото тяло бързо се приспособява към алкохола и по тази причина може да се налага приемането на по-голямо количество за получаването на едни и същи ефекти.

Тялото обаче не се приспособява към всички ефекти на алкохола. Например, забавянето на реакциите винаги е налице, независимо от това колко е развит вече толерансът на употребяващия.