телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Откъде идва?

Алкохолът е продукт от ферментацията на фруктозата в плодове и зеленчуци, или на зърнени растения. Виното и бирата се прозвеждат по този начин от векове.

Производството и употребата на алкохол датират още от началото на човешката цивилизация. Вероятно алкохолът за първи път е произведен в Средния изток, където гроздето растяло в диво състояние. Алкохолът се споменава в Стария Завет, както и в египетски папирус от 3500-та година преди Новата ера. Населението на древна Гърция било известно с прекомерното си пиене. В древен Рим напиването било почти национално развлечение, в следствие на което се наложило управлението на колесница в пияно състояние да се смята за нарушение.

През Средновековието била развита технологията за дестилация, което позволило да се произвежда алкохол с по-високо процентно съдържание като водка и уиски. През ХІХ век производството на алкохолни напитки става широко разпространено. В момента производството на бира, вино и спиртни напитки е световна индустрия.

Много общества и религии позволяват употребата на алкохол. Римокатолическата и Еврейската религии включват вино в техните церемонии. В същото време, Ислямът и някои Християнски групи, като Мормоните, не разрешават употребата на алкохол.

В резултат на Движението на въздържателите, в САЩ алкохолът бива забранен – в началото на ХХ век в много от южните щати, а през 1919 г. – в цялата страна. Но тъй като забраната не била достатъчно подкрепена от обществото, производството и употребата на алкохол не били преустановени. Били създадени незаконни заведения, където се продавал контрабанден алкохол. Те били управлявани от гангстери и престъпността процъфтявала. В крайна сметка законът, който забранявал алкохола в САЩ, бил отменен през 1933 г. Това не сложило край на организираната престъпност и много от бандите започнали да се занимават с продажба на наркотици.

През последните години се увеличава производството на нови алкохолни напитки, предназначени за млади хора. Това обикновено са бира и сайдер с по-високо съдържание на алкохол, както и газирани напитки, които нямат вкус на алкохол (а например на плодове), но са с високо алкохолно съдържание.