телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кой употребява?

Много голяма част от алкохола се консумира в домашни условия, но също така и в ресторанти, клубове и барове.

Много хора пият алкохол, защото му се наслаждават и харесват вкуса му. Други пият, за да се освободят от натрупания стрес от ежедневието или за да се справят с различни негативни емоции. Много хора пият, просто защото искат да бъдат като другите. Консумацията на алкохол в големи количества може да е и част от поведението в група. Например ученици и студенти, които се напиват в някои групови ситуации или млади хора, отишли на почивка с приятели. Употребата на големи количества алкохол е и част от нощния живот на много хора.

Според статистиките употребата на алкохол от гражданите на възраст между 16 и 69 години нараства все повече в цяла Европа, включително и в България. Резултатите от Европейското здравно интервю, проведено от Национален статистически институт през 2008 г. в България, показват, че над 13% от хората на 15 и повече години употребяват алкохол между 2 и 6 пъти седмично. Над 6% пият всеки ден.

Според данните от социологическо проучване, проведено от MBMD по поръчка на Столична община през 2008 г. в София сред 2200 ученици от VІІ до ХІІ клас, малко повече от 25% от учениците са изпили първото си самостоятелно питие на възраст до 12 г. включително.

Според друго, национално проучване, проведено през 2015 г. по методиката на ESPAD сред българските ученици на 15-16 години, 86% от тях са пили алкохол поне веднъж през живота си, 59% са пили поне веднъж през последния един месец, а 17% са се напивали поне веднъж през последните 30 дни.