телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Откъде идва?

В сравнение с някои други наркотици, амфетамините и метамфетамините не съществуват от много време. В края на 19-ти век е синтезиран в лаборатория първият амфетамин, а след 1930 г. е предприето изследване върху ефектите му.

Преди 1960 г. амфетаминът е бил употребяван като хапче за отслабване. По време на Втората световна война и други войни амфетаминът се e употребявал за борба с умората и повишаване на бдителността на войниците. Той е бил легално предписван и затова можем да говорим за контролирана употреба.

Всичко това се променя през 60-те години, когато амфетамините стават модерни сред някои групи млади хора. Между 1969 и 1972 г. дори може да се говори за спийд вълна. Постепенно вредните последствия от неконтролираната употреба стават очевидни. През 1970 г. на международно равнище амфетаминът се причислява към контролираните вещества и е предложен за законова регулация.

В България Законът за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите забранява амфетамините през 1999 г. и ги определя като високорискови вещества, забранени за приложение в медицината.