телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Така наречената синтетична марихуана може да причини сериозни здравни проблеми

Така наречената синтетична марихуана може да причини сериозни здравни проблеми

"Синтетичната марихуана", предлагана на пазара като безопасна и законна алтернатива на марихуаната, която не може да бъде открита чрез стандартни тестове за наркотици, всъщност съществено се различава химически от канабиса. Освен това има и опасни странични ефекти, които включват припадъци, психоза, зависимост и смърт, и по никакъв начин не може да се счита за безопасен заместител, твърдят учени от Университет за медицински науки на Арканзас (UAMS) в преглед на изследвания, публикуван на 2 февруари в Trends in Pharmacological Sciences.

Преди няколко десетилетия изследователи откриват, че основното психоактивно вещество в марихуаната, А9-THC, активира два рецептора- СВ1, намиращ се в мозъка и централната нервна система и СВ2, намиращ се предимно в имунната система. За да изследват тези рецептори, изследователите идентифицират други естествени химични съединения и синтетични канабиноиди (SCB), които също се свързват с тях. Тези вещества са известни под общото название канабиноиди. Въпреки че активират CB1 и СВ2 рецепторите, SCB и други канабиноиди се различават химически от марихуаната, и често един от друг.

Синтетичните канабиноиди се предлагат на пазара под наименования като „К2“, „Спайс“ и други. „Започна в началото на 2000-та година в Европа и в САЩ. Около 2007 г. започнахме да наблюдаваме всякакви хора, които идват в кабинетите за спешна помощ, казвайки, че са пушили марихуана, но след това са имали странни симптоми, които не съответстват на ефектите от употребата на марихуана.“, казва Пол Л. Прайър, клетъчен и молекулярен фармаколог в UAMS.

Синтетичните канабиноиди често се предлагат като безопасна алтернатива на марихуаната и поради химическата си структура не могат да бъдат открити чрез стандартни тестове за наркотици. Това ги прави популярни сред хората, които искат да избегнат откриването им при тестване, като юноши и военни. SCB също са по-силни от А9-THC. „Те са високоефективни вещества, които активират СВ1 рецепторите в по-голяма степен отколкото можем да постигнем с THC от марихуана“, казва Уилям Е. Фантегроси, поведенчески фармаколог в UAMS. В резултат на това някои потребители се обръщат към тях, за да постигнат по-висока интензивност на преживяването.

Докладвани са редица остри и дългосрочни нежелани ефекти от употребата на синтетични канабиноиди, включващи гърчове и конвулсии, увреждане на бъбреците, кардиотоксичност, удари, тревожност и психоза при предразположени индивиди, както и толеранс, абстиненция и зависимост . Има и докладвани смъртни случаи, свързани с употребата на SCB.

Prather и неговите съавтори отбелязват, че освен ефикасността на SCB при активирането на CB1 рецепторите, те имат и други рискове за здравето. Тъй като са химически различни от А9-ТНС, те могат да активират и други клетъчни рецептори в допълнение към СВ1 и именно тези рецептори вероятно са отговорни за някои от неблагоприятните ефекти върху здравето, наблюдавани при потребителите на синтетични канабиноиди.

Друг риск е, че потребителите, които купуват тези вещества по интернет или от другаде, просто не знаят какво получават при всяка покупка. „Не само количеството на активния фармакологичен агент се променя с различните партиди от вещества, произведени от различни лаборатории, но самите активни съставки могат да са различни“, казва Фантегроси. „И обикновено съществуват минимум три, ако не и пет, различни синтетични канабиноида в един продукт“, добавя Prather.

Авторите отказват да отхвърлят изцяло терапевтичния потенциал на канабиноидите, като отбелязват, че както при опиоидите, неправилното използване или злоупотреба може да доведе до нежелани ефекти или смърт, но правилното използване може да има значителни ползи. Но Прайър предупреждава, че „хората гледат на всичко с етикет „марихуана“ като потенциално безопасно, но тези синтетични съединения не са марихуана и никога не може да сте сигурни какво съдържат и това не ги прави безопасни“.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-02-so-called-synthetic-marijuana-linked-health.html