телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Синтетични канабиноиди

Синтетични канабиноиди

Ако съдържанието на нашия сайт и услугите, които предоставяме, са полезни за Вас, Ви молим да ни подкрепите.

 

Синтетичните канабиноиди са химични вещества (съединения), чието действие наподобява действието на активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (THC). Ефектите може да наподобяват тези на канабиса, но в повечето случаи са много по-силни, а рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи.

Синтетичните канабиноиди обикновено се продават в растителни смеси за пушене, но не във всички такива смеси е установено тяхното наличие. Някои от тези вещества могат да се продават и под формата на течност за електронни цигари.

Синтетичните канабиноиди играят важна роля в бързото разрастване на пазара на новите психоактивни вещества (известни още като „легални“ или „дизайнерски“ наркотици). Нови психоактивни вещества (НПВ) е термин, който се използва за назоваване на новите, все още нерегулирани от международното законодателство наркотици, които повече или по-малко наподобяват ефектите на тези, вече контролирани от закона.

От всички НПВ в България е най-разпространена употребата именно на синтетичните канабиноиди. Тъй като те се смесват с растителна маса с цел да се пушат, най-често на жаргон са наричани „чай“, „билка“, „тамян“.

През 2016 г. синтетичните канабиноиди са най-често срещаните НПВ в България по отношение на броя случаи на изземване и иззето количество – 124 отделни случая на идентифициране (96,9%). Най-голямото количество идентифициран синтетичен канабиноид в страната за периода е веществото 5F-MDMB-PINACA. MDMB-CHMICA е най-често идентифицираният синтетичен канабиноид – 81 случая.

Основните опасности, които идват от употребата на тези наркотици, са свързани с факта, че се знае малко за фармакологията и токсикологията на тази група вещества при хората. Много от веществата всъщност никога не са били изследвани върху хора. Синтетичните канабиноиди имат потенциала да бъдат много по-вредни от канабиса поради начина си на производство и заради различните по вид и сила съставки, които се използват за направата на един и същи продукт. Заради това непостоянство в производството, употребяващият няма представа какво купува.

Има много различни видове синтетични канабиноиди и част от тях вече са в Списък І от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, чието производство, притежание и продажба са незаконни.