телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване показва, че наркотикът GHB е свързан с мозъчни и когнитивни изменения

Проучване показва, че наркотикът GHB е свързан с мозъчни и когнитивни изменения

Учени са открили, че редовната употреба на парти наркотика GHB и особено загубата на съзнание след употребата му са свързани с мозъчни промени, включително негативни ефекти върху дългосрочната и работната памет, нивото на интелекта, както и с по-високи нива на стрес и тревожност. Изследването е представено на конференция в Барселона, след като е било публикувано.

GHB (гама-хидроксибутират), също познат като „G“, „течно екстази“ и прочие, е депресант на централната нервна система. Използва се много широко в клубове, както и по време на частни домашни партита. Първоначално създава усещане за еуфория у употребяващия го, но може да предизвика и сънливост и употребяващите го лесно биха могли да изпаднат в кома. Някои от хората, които редовно употребяват GHB, може често да изпадат в подобни коматозни състояния и това може да наложи болнично лечение – не е изключено редовно употребяващите да имат до петдесет подобни епизода, вследствие на употребата. Въпреки ограничената му употреба с цел забавление, GHB е третата по честота причина (що се отнася до наркотични вещества) за търсене на спешна медицинска помощ в Европа след хероина и кокаина. Тази тенденция нараства.

За да разберат ефектите от GHB върху мозъка, екип от учени от Университетския медицински център в Амстердам набира 27 души, употребяващи GHB, които са имали множество коматозни епизоди, предизвикани от GHB (миниум 4), 27 потребители на GHB, които никога не са имали коматозни епизоди и 27 доброволци, които са използвали различни комбинации наркотици (полиупотребяващи), но никога не са взимали GHB. Всеки участник е помолен да изпълни задача за четене и разбиране за възрастни (като показател за коефициент на интелигентност), да попълни въпросници за тревожност, депресия и стрес, както и да изпълни различни неврокогнитивни задачи, докато е подложен на сканиране на мозъка (fMRI, функционален магнитен резонанс).

Направени са две основни открития. Първо, употребата на GHB, дори и при тези, които не са изпадали в кома, е свързана с промени в идентифицирането на негативните емоции. Второ, наличието на предизвикани от GHB коматозни епизоди, но не и употребата на GHB сама по себе си, е свързано с по-нисък коефициент на интелигентност (въпреки сходното образователно ниво) и променени мозъчни процеси по време на използване на вербалната дългосрочна памет и работната памет. Допълнителни анализи показват, че тези открития не могат да бъдат приписани на различията в употребата на наркотици, различни от GHB.

Водещият автор на изследването, Филипа Рапосо Перейра, посочва: „Изненадващо малко се знае за ефектите на GHB при хората и доколкото знаем, това са първите функционални MRI сканирания, за да се измери ефекта от редовната употреба на GHB и мнократните състояния на кома, предизвикани от GHB. Нашите резултати показват, че може да има рискове, свързани с редовната употреба на GHB. Това е особено свързано с редовно употребяващите с множество коматозни епизоди, предизвикани от GHB; ние установихме, че тези употребяващи показват различия в познавателните процеси в сравнение с тези, които не изпадат в кома, или с тези, които никога не са употребявали GHB.

Във все още непубликувано изследване ние показваме, че тези с множество епизоди на предизвикана от GHB кома имат с 63% по-високи нива на стрес и с 23% по-висока тревожност, както и промени в дългосрочната памет. Ядрено-магнитният резонанс също показва, че има промени в мозъка, като някои области показват изменени мозъчна активност и връзки между мозъчните пътища, свързани с паметта. Тези резултати показват, че има мозъчни и когнитивни промени, свързани с многократните предизвикани от GHB състояния на кома. Повечето употребяващи изпитват само повишено настроение, последвано от сънливост или заспиване, така че не разбират, че са възможни някакви негативни ефекти. Тази разработка показва, че употребата на GHB е свързана с негативни ефекти.”

В коментар професор Дейвид Нът (Имперски колеж, Лондон) казва: „Това изследване е интересно и тези, които употребяват GHB с цел развлечение, трябва да бъдат запознати с тези открития. Вероятно те отразяват периоди на хипоксия, дължащи се на прекомерни концентрации на GHB в мозъка. Когато веществото се използва по контролиран начин като лекарство – например за нарколепсия – не изглежда да има подобен риск, така че пациентите, които приемат това лекарство, не трябва да се тревожат.”

Източник: https://medicalxpress.com/news/2018-10-club-drug-ghb-brain-cognitive.html