BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

GHB/GBL/1,4-BD

GHB/GBL/1,4-BD

GHB (Gamma hydroxybutyrate, Гама-хидроксибутирова киселина) е анестетик с предимно седативно (успокоително) действие, а не толкова с обезболяващо. Често се продава под наименованието „течно екстази”, заради отпускащите и еуфорични ефекти, въпреки че няма никаква връзка с наркотика екстази (MDMA).

GBL (Gamma butyrolactone, Гама-бутиролактон) и 1,4-BD (1,4-butanediol, 1,4-Бутандиол) са химикали, които са тясно свързани с GHB. Когато GBL или 1,4-BD навлязат в тялото, те много бързо се превръщат в GHB.

GHB, GBL и 1,4-BD са прозрачни, маслени течности без мирис и с леко солен вкус. Най-често се поглъщат смесени с вода или безалкохолни напитки, но могат да бъдат добавени и към алкохолни питиета. Когато се продават незаконно, най-често са в малки шишенца или капсули. Но тъй като GBL и 1,4-BD са разтворители, те имат и законна употреба, като например в разтворители на боя и препарати за премахване на петна.

Тъй като употребата им е много опасна, и трите вещества са включени в Списък ІІІ – Рискови вещества в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Това означава, че могат да бъдат използвани и продавани, но само при строго определени условия, така че да не представляват опасност за хората (чл. 5 и 6 от ЗКНВП).