телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасни вещества се разпространяват по музикалните фестивали във Великобритания

Опасни вещества се разпространяват по музикалните фестивали във Великобритания

Цимент и талк на прах са били открити в наркотици на фестивала Gottwood във Великобритания

Полицията на Северен Уелс е разгласила, че в наркотици, разпространявани на фестивала Gottwood през юни, са открити цимент и талк.

В специалните кошчета, предназначени за изхвърляне на наркотици, полицаите са открили по-специално кетамин и MDMA (екстази), но с много ниско съдържание. Също така са били изхвърлени вещества, които хората очевидно са купили, вярвайки, че това са наркотици, но чието съдържание било цимент на прах или талк. При поглъщане те биха причинили сериозни вреди.

По време на фестивала негови служители могат да тестват съдържанието на наркотиците, ако някой се почувства зле, но възможностите им са ограничени, тъй като сред тях няма квалифициран химик.

Експерти предупреждават за смъртоносно, подобно на MDMA вещество, разпространявано на фестивалите

Докато експертите от британската организация The Loop са тествали наркотици по време на фестивала Parklife в Манчестър през юни, са открили веществото N-Ethyl-Pentylone, което се продава вместо MDMA.

The Loop са разпространили предупреждение, че са тествали един грам N-Ethyl-Pentylone, който изглежда и мирише също като MDMA на кристали. Благодарение на организацията, човекът, донесъл веществото, не го е употребил.

Според експертите това вещество е толкова опасно, именно защото може лесно да бъде сбъркано с MDMA. То е три пъти по-силно от екстази, но няма същите ефекти, което може да накара употребяващите да вземат още и да предозират. Употребата му може да доведе до безсъние, продължаващо до три дни, параноя и психоза.

N-Ethyl-Pentylone за първи път е открит в САЩ през 2016 г., през 2017 г. – в Австралия, а напоследък – в Европа. Употребата му е свързана със смъртни случаи и голям брой нещастни случаи по време на музикални фестивали по света.

През 2017 г. д-р Дейвид Калдикот, експерт по спешна медицина, обяснява за опасността от N-Ethyl-Pentylone: „Веществото със сигурност е отговорно за смъртта на хора в чужбина и за едно доста злощастно явление, известно като „масов случай на свръхдоза“, когато 10-20 души припадат едновременно. Така че този наркотик е причина за голямо безпокойство в средите на музикалните фестивали.“

Организаторите на фестивала Parklife предупреждават за опасни сини таблетки екстази

Организаторите на фестивала са разпространили предупреждение за циркулацията на сини петоъгълни таблетки екстази, за които се смята, че са свързани с два смъртни случая на фестивала Portsmouth Mutiny, състоял се по-рано през май месец.

След като от организацията The Loop са тествали таблетките, са установили, че съдържат над 330 мг MDMA – почти четири пъти по-голямо количество, отколкото обикновено има в една таблетка екстази.

По-рано тази година полицията в Дорсет е издала съвсем същото предупреждение, след като двама души е трябвало да бъдат лекувани в Борнмът заради „сериозни странични ефекти“. Единият от лекуваните е страдал от конвулсии и психоза, докато другият е повръщал.

Източници: http://mixmag.net/read/cement-dust-and-talcum-powder-were-found-in-drugs-at-gottwood-festival-news

http://mixmag.net/read/experts-issue-warning-for-deadly-mdma-like-substance-at-festivals-news

http://mixmag.net/read/parklife-festival-organizers-issue-warning-about-blue-punisher-ecstasy-pills-news