телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Предупреждение за опасния наркотик N-ethylpentylone

Предупреждение за опасния наркотик N-ethylpentylone

Този месец по време на музикални фестивали във Великобритания са открити таблетки, съдържащи химикала N-ethylpentylone, който е синтетичен катинон. Таблетките са били продавани като MDMA (екстази).

Хората, които са употребили веществото, са съобщили, че не са могли да спят по 36 часа, страдали са от гадене, повръщане, прегряване, обща възбуда, тревожност и параноя. В някои от случаите се е наложило употребяващите да получат спешна медицинска помощ.

През 2017 г. в САЩ е описан и смъртен случай, причинен от употребата на N-ethylpentylone. Употребилият е бил закаран в болница във възбудено състояние и с необичайно поведение. При пристигането в болницата той е бил с температура над 40°С. Клиничните лабораторни изследвания са показали рабдомиолиза (разпадане на мускулна тъкан и отделяне на големи количества мускулен белтък миоглобин в кръвта), повишени нива на тропонин (високите нива показват увреждане на сърдечния мускул), хипогликемия (ниски нива на глюкоза в кръвта), увреждане на черния дроб и бъбреците, дихателна недостатъчност и дисеминирано вътресъдово съсирване (образуване на множество микротромби в различни органи).

Въпреки предприетото лечение, човекът е починал около 36 часа след приема в болницата. Направеният анализ на кръвта е показал наличието на N-ethylpentylone. Интоксикация с това вещество е била причината за смъртта.

Източници:

http://www.bbc.com/news/uk-england-40986173
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/inside-the-loop-harm-reduction-drug-testing-service-uk-festival-goers-safe-a7897361.html
https://academic.oup.com/jat/article/41/4/342/2964655/Clinical-Presentation-Autopsy-Results-and
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28137731