телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Неизвестно белодробно заболяване, свързано с пушенето на е-цигари, е докладвано при почти 100 души

Неизвестно белодробно заболяване, свързано с пушенето на е-цигари, е докладвано при почти 100 души

Актуализирана информация от 23.08.2019 г.: Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ вече разследват 193 потенциални случая на тежко белодробно заболяване, свързано с употребата на електронни цигари, които са докладвани от 22 щата между 28 юни и 20 август тази година. За момента не е известно с употребата на какъв точно продукт е свързано заболяването при тези хора.

Също на 23.08.2019 г. властите на щата Илинойс са съобщили, че човек, който наскоро е бил употребявал е-цигара и е бил хоспитализиран с тежко белодробно заболяване, е починал.

Здравните служби на САЩ разследват около 100 случая на неизвестни белодробни заболявания, за които се смята, че са свързани с употребата на е-цигари (вейпинг) в 14 щата.

Много от разболелите се хора са тийнейджъри и млади пълнолетни. Голям брой от тях са хоспитализирани, като някои са в отделенията за интензивни грижи и са на вентилатор.

Медицинските власти казват, че не ясно дали пациентите ще се възстановят напълно.

На лекарите и обществеността е казано да внимават за тежки и потенциално опасни увреждания на белите дробове.

Симптомите включват трудности с дишането, недостиг на въздух или болки в гърдите преди хоспитализация. Здравните служби казват, че пациентите са съобщили също за висока температура, кашлица, повръщане и диария.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че техни служители работят със здравните служби в поне пет щата с потвърдени случаи – Калифорния, Илинойс, Индиана, Минесота и Уисконсин – за да определят причината за състоянието, след като е докладвано за „струпване на случаи на белодробни заболявания, свързани с употребата на е-цигари“ сред юноши и млади пълнолетни през последните седмици.

Щатските власти потвърждават поне 31 случая, а от CDC казват, че проучват 94 възможни случая в 14 щата.

Според говорителката на CDC Кейти Харбън до днешна дата няма достатъчно доказателства, че причината е заразно заболяване.

Макар някои от случаите да изглеждат подобни, служебните лица казват, че не знаят дали заболяванията са свързани със самите устройства на електронните цигари или с определени съставки или замърсители, вдишани чрез устройствата.

Здравните служители казват, че пациентите са описали вейпинг на различни вещества, включително никотин, продукти на основата на марихуана и домашно приготвени „запарки“.

Подчертавайки засилващото се безпокойство, служителите на CDC казват, че уведомяват здравните системи и лекарите из цялата страна за заболяванията и за какво да внимават. Щатските здравни служби също са издали предупреждения.

Електронните цигари увеличават популярността си през последното десетилетие въпреки малкото изследвания върху техните дългосрочни ефекти.

През последните няколко години здравните власти предупреждават за епидемия от употреба на е-цигари от непълнолетни тийнейджъри.

Пушенето на е-цигари пречи на белодробните системи за почистване и може да причини хронични заболявания, открива проучване.

Грегъри Конли, президент на Американската вейпинг асоциация, която се застъпва за вейпинг продуктите, казва, че около 10 милиона пълнолетни пушат е-цигари с никотин без значителни проблеми всеки месец.

„Изглежда много по-вероятно продуктите, предизвикващи белодробни увреждания, да са направени от аматьори устройства, съдържащи ТНС (тетрахидроканабинол) или незаконни наркотици, а не никотин“, казва той.

Здравните власти обаче се тревожат, че не е имало достатъчно време, за да се установи безопасността на тези продукти.

„Нямаме достатъчно дълга история с употребата на е-цигари, за да уверим всички, включително тийнейджърите, че това е безопасна практика“, казва Емили Чапман, главен лекар в Детската болница в Минесота, където са се грижили за четирима тийнейджъри със заболяването.

През изминалия месец тийнейджърите са проявили симптоми, които са изглеждали овладяеми и причинени от вирусни инфекции или бактериална пневмония, като например недостиг на въздух, кашлица, висока температура и коремно неразположение, казва д-р Чапман.

Тийнейджърите продължили да се влошават въпреки подходящото лечение с антибиотици и респираторна поддръжка с кислород. Някои получили дихателна недостатъчност и трябвало да бъдат поставени на вентилатор.

„Тези случаи са изключително сложни за диагностициране, тъй като симптомите могат да имитират обичайна инфекция, но могат да доведат до тежки усложнения и продължителна хоспитализация“, добавя д-р Чапман.

„Медицинските грижи са крайно необходими. Респираторните заболявания могат да продължат да се влошават без правилното лечение.“

Електронните цигари са разнообразна група от продукти, съдържащи нагряващ елемент, който създава аерозол от течност, вдишван от употребяващите през мундщук.

Милиони американци употребяват е-цигари, особено младите пълнолетни. През 2018 г. над 3 милиона ученици са казали, че са употребявали е-цигари през последните 30 дни според CDC.

Доклад на Националните академии на науките, инженерството и медицината открива, че макар е-цигарите да са по-малко вредни от обикновените цигари, отделящи при горенето много голям брой токсични вещества, те все пак представляват риск за здравето.

Много медицински власти обаче вярват, че не съществуват достатъчно данни, за да знаем всички ефекти от е-цигарите, особено върху младите хора.

Дилън Нелсън от Уисконсин, който има астма и пуши електронни цигари от около година, е бил приет в болница с пневмония миналия месец, след като е започнал да изпитва трудности с дишането.

Дилън, на 26 г., описва усещането като дишане през сламка. Той е кашлял, сърцето му е препускало, а дишането му е било трудно и учестено.

Той казва, че е прекарал дни в болницата, като през част от времето е бил поставен на вентилатор. Неговата майка, Ким Барнс, споделя, че когато една от сестрите ѝ казала, че може да е свързано с пушенето на електронни цигари, това било като събуждане за нея.

Сега тя иска да предаде това чувство на неотложност на други родители: „Трябва да седнете с децата си и да им кажете за опасностите от тези устройства. Ако сте възрастен човек, бъдете разумен – това не е добре.“

Лекарите са виждали преди отделни случаи на белодробни заболявания, свързани с пушенето на е-цигари, но не са могли да установят модел досега, казва д-р Чапман.

„Смятам, че е важно да разберем защо се приема, че вейпингът е безопасен, макар да знаем толкова малко за него“, добавя тя.

Източник: https://www.independent.co.uk/news/health/vaping-safe-lung-illness-ecigarettes-disease-control-prevention-us-a9063276.html