телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Електронните цигари могат да увредят спермата

Електронните цигари могат да увредят спермата

Според ново изследване ароматизираните електронни цигари могат да влошат репродуктивните способности на мъжете.

Цигарите с аромат на канела в частност могат да направят сперматозоидите по-бавно подвижни, според ново проучване, което повдига сериозни здравни въпроси относно тези модерни устройства.

Друг популярен аромат – този на дъвка, убива клетки в тестисите, които отговарят за производството на сперма, твърдят учените.

Известно е, че обикновените цигари могат да увредят репродуктивните способности на мъжете чрез увреждане на ДНК на сперматозоидите, докато електронните цигари са предлагани като по-безопасна алтернатива.

Въпреки това изследователите от University College, London, са открили, че ароматизираните електронни цигари повлияват мъжката плодовитост дори когато в тях не се съдържа никотин.

От изследването става ясно, че ароматите, които се вдишват с помощта на електронната цигара и попадат директно в белите дробове, съдържат много химикали, които биха могли да причинят рак, включително и формалдехид.

Според друго изследване на учени от University of Salford, ароматите като карамел или ментол в електронните цигари могат да увредят белите дробове като убиват бронхиални клетки.

Смята се, че опасността за сперматозоидите идва от химикали в ароматизираните течности като кумарин, който е по-евтина версия на канелената кора и често се среща в ароматите, продавани в Обединеното кралство и произведени в Китай.

Водещият автор д-р Хелън О'Нийл, който представя резултатите на Британската конференция за плодовитост в Единбург, заявява, че резултатите са "шокиращи".

„По отношение на подвижността, прогресията и концентрацията на сперматозоидите имаше вредно въздействие“, казва тя. „Електронните цигари се популяризират като здравословна алтернатива на тютюнопушенето, здравословното нещо, което трябва да направите.“

„Пушенето на електронни цигари е по-малко вредно от конвенционалното пушене, но това не означава, че те нямат своите вредни ефекти.“

Има над 7000 различни аромата за електронни цигари, но са тествани най-популярните - канела и дъвка - и "обикновени" устройства, съдържащи само пропиленгликол, течност без вкус, използвана за производството на парите. Проби от сперма са взети от 30 мъже, тествани с концентрации на аромати, подобни на тези при рядка или по-интензивна употреба на електронни цигари.

Изследователите открили, че сперматозоидите, изложени на най-висока концентрация на аромати, се движат значително по-бавно, тъй като скоростта на плуване е засегната. Най-голямо влияние има ароматът на канела.

Мъжете, които са били в инвитро процедура, но са имали здрави сперматозоиди, не са могли да използват устройствата директно, а течностите с аромати са били вкарани директно в спермата в количества, на които биха били подложени, ако са пушили. Никотин не е бил включен. Втори експеримент, в който се изследва как мишките реагират на излагането на аромати, разкрива, че клетките в тестисите са били убити от химикалите в тях.

Тестовете показват, че ароматът на дъвка има най-лош ефект с най-високи брой мъртви клетки.

Д-р О'Нийл казва, че тези химикали могат да навредят на плодовитостта на мъжете чрез токсините, които произвеждат при нагряване в електронните цигари. Много аромати се регулират само като добавки към храни и е проверена само безопасността им при поглъщане, а не при вдишване. Д-р О'Нийл казва: „Има много малко качествен контрол, преди да бъдат допуснати до пазара.“

Източник: http://www.nzherald.co.nz/health/news/article.cfm?c_id=204&objectid=11777855&ref=rss