телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Електронни цигари

Електронните цигари са устройства, които доставят никотин на потребителя чрез нагряване и превръщане в аерозол на течна смес, обикновено съставена от пропилен гликол, растителен глицерин, ароматични препарати, никотин и други вещества. Освен това течността се произвежда с аромати като на ягода, банан, шоколад, дъвка и дори желирани бонбони, което е изключително привлекателно за младежите.

Повечето електронни цигари работят като използват три компонента: пълнител, в който се съдържа течният разтвор; нагряващо устройство (изпарител) и енергиен източник, който обикновено е батерия.

Докато електронните цигари се рекламират като по-безопасна алтернатива на обикновените цигари, които доставят никотин чрез изгаряне на тютюн, все още не се знае много за рисковете за здравето от използването на тези устройства, а данните от изследванията засега са противоречиви.

Твърдението, че електронните цигари излъчват само безвредна водна пара не е вярно. Въпреки че съдържа много по-ниски нива на токсини в сравнение с цигарения дим, аерозолът от електронните цигари все пак е източник на никотин, токсични химикали и канцерогени.

Според Американските центрове за контрол на болестите и превенция (CDC) около 3,7% от възрастните в САЩ използват електронни цигари редовно, което отговаря на повече от 9 милиона пълнолетни потребители.

Голям брой клетки от устата, изложени на изпарения от електронна цигара в лаборатория, умират в рамките на няколко дни, според проучване, проведено от изследователите на Université Laval (Канада) и публикувано в Journal of Cellular Physiology. Наблюдения под микроскоп са показали, че процентът на мъртви или умиращи клетки, който е около 2% при клетъчните култури, които не са били изложени на изпарения, е нараснал съответно на 18%, 40% и 53% след 1, 2 и 3 дни на излагане на изпарения от електронна цигара. Това изследване предполага, че пушенето на електронни цигари може да повиши риска от инфекция, възпаление и заболяване на венците. В дългосрочен план може също да повиши риска от рак.

Употребата на електронни цигари е изключително опасна за тийнейджърите. Според изследване, проведено от Университета на Южна Калифорния (USC), по-големите тийнейджъри, които опитват електронни цигари, е шест пъти по-вероятно да опитат обикновени цигари в рамките на две години в сравнение с тийнейджърите, които никога не са пушили електронни. Ново изследване показва, че дори и младите, които употребяват устройствата, да не станат пушачи на тютюн, електронните цигари могат да увредят здравето им.

В доклада „Употреба на електронни цигари и дихателни симптоми при юношите“, публикуван онлайн в списанието American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine на Американското торакално общество, водещият автор Роб МакКонъл, доктор по медицина и професор по превантивна медицина в Училището по медицина „Кек“ към Университета на Южна Калифорния, и колегите му съобщават за връзка между употребата на електронни цигари и постоянна кашлица, бронхити и конгестия или храчки в Проучването за детско здраве в Южна Калифорния.

Проучването открило, че в сравнение с тези, които никога не са опитвали електронни цигари, рискът от дихателни симптоми бил:

•    приблизително 85% по-висок сред тези, които преди са употребявали електронни цигари;
•    двойно по-висок сред употребяващите в момента.

Продажбата на цигари и електронни цигари на лица под 18 години в България е забранена (чл. 30 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия).