телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Жените по-податливи ли са на ефектите на марихуаната?

Жените по-податливи ли са на ефектите на марихуаната?

В първото изследване на половите различия в чувствителността към THC - ключовата съставка на канабиса, изследователите откриват, че употребата на днешната концентрирана марихуана може да е по-рискована при жените заради хормона естроген.

Екипът е ръководен от професор Ребека Крафт от Щатския университет във Вашингтон и изследването е публикувано в Alcohol and Drug Dependence.

Предишни изследвания показват, че жените са по-податливи на злоупотреба с канабис. При тях симптоми на раздразнителност, нарушения на съня и понижен апетит при прекъсване на употреба са по-задълбочени отколкото при мъжете. Също така при жените има по-голяма вероятност да подновят употребата след като са я прекъснали.

Въпреки тези различия и препоръката на Националния здравен институт на САЩ от 1993 година изследвания на толеранса към THC да се провеждат с повече жени, повечето от тях до момента са проведени с мъже, тъй като техните хормони са по-стабилни.

Това изследване е проведено с плъхове и екипът системно е манипулирал хормоните и е наблюдавал женските плъхове през техните цикли, за да проверят дали чувствителността им към наркотици се изменя заедно с хормоналните им равнища.

Изследователите се съсредоточават върху болкоуспокоителните качества на THC при мъжки и женски плъхове. Резултатите показват, че женските плъхове развиват значително по-голям толеранс отколкото мъжките, дори когато получават 30% по-ниски дози.

Толерансът се появява, когато тялото на субекта привикне към THC и трябва да приема все по-големи дози, за да изпита същите ефекти като при първата доза.

Сред откритията на екипа е, че има пик в чувствителността към THC, когато женските са в овулация. Тогава нивата им на естроген са достигнали максимална стойност и вече започват да спадат. Женските са по-уязвими към негативни странични ефекти като тревожност, параноя и зависимост, защото развиват толеранс по-бързо.

Друго откритие е, че ниски дози THC не нарушават репродуктивния цикъл на женските плъхове, което е тема на дебат и има нужда от още изследвания.

В марихуаната има повече от 60 химични съединения, наречени канабиноиди. THC е психоактивният химикал, а канабидиолът и канабинолът се срещат в по-малки концентрации и имат медицинско приложение.

Тези три вещества се срещат в най-разпространените видове марихуана, но чрез селективно отглеждане сегашната марихуана е с двойно по-висока концентрация на THC в сравнение с тази през шейсетте години на XX век, а концентрацията на другите две вещества е по-ниска. Това означава, че рискът от тревожност, объркване, панически атаки, халюцинации и екстремна параноя е по-висок сега, а в допълнение жените са в още по-голям риск.

Единственият ефект, на който субектите от мъжки пол са по-податливи, е повишеният апетит.

В момента екипът на професор Крафт изучава как ефектът на канабидиола може да противодейства на някои от негативните ефекти на THC, за да разберат как медицинската марихуана може да помогне на хората, които изпитват хронична болка.

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/ )
Превод със съкращения на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола
Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/281998.php