телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Здравните власти в Канбера, Австралия, предупреждават за опасния наркотик 25C-NBOMe

Здравните власти в Канбера, Австралия, предупреждават за опасния наркотик 25C-NBOMe

Млада жена от гр. Канбера е била приета в болница, след като преди няколко дни е взела капсула с наркотик, продаван като екстази или MDMA.

Специалистът по спешна медицина д-р Дейвид Калдикот казва, че пациентката е била приета с припадъци и конвулсии и че вероятно е щяла да умре, ако не е била потърсена медицинска помощ.

Д-р Калдикот казва, че колегите му от болницата „Калвари“ са разпространили извънредно рядката „ултра тревога“ за наркотика, която предупреждава за разпространението на наркотик, чиято употреба вероятно ще доведе до хоспитализация и смърт.

„Анализирали сме много голям брой вещества, но това е едва вторият път, когато вдигаме ултра тревога“, казва д-р Калдикот. „Това вещество често се свързва с тежки главоболия и инсулт, който е много необичаен при млади хора“, казва той.

Потенциално смъртоносното вещество прилича на кафява захар и се разпространява в розово-прозрачни капсули. Д-р Калдикот го сравнява с наркотик, който наскоро е причинил поредица от свръхдози в Мелбърн, но не е съдържал MDMA.

Наркотикът е бил изследван, след като младата жена от Канбера е била приета в болница и в него е била открита комбинация от флуороамфетамин и 25C-NBOMe.

„25C-NBOMe е наркотик, който не само причинява халюцинации, заради които са починали хора, защото са били уплашени и са скочили от сгради, но е и токсичен“, казва д-р Калдикот.

„Той може да предизвика припадъци, тежки сърдечно-съдови проблеми и аритмии. Пациентите са се наранявали и умирали заради поведенчески ефекти, докато са халюцинирали, както и заради токсичните ефекти върху кръвообращението.“

Д-р Калдикот призовава всеки, който подозира, че може да е употребил наркотика, да потърси незабавно медицинска помощ, а всеки който би могъл да го притежава, да го изхвърли.

Д-р Калдикот казва, че 25C-NBOMe погрешно е наричан „синтетично LSD“, но е по-опасен.

Източник: http://www.canberratimes.com.au/act-news/act-health-warns-of-dangerous-ecstasytype-mdma-party-drug-being-sold-in-canberra-20170224-gukh9n.html