телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Усещанията на мозъка за удоволствие и възнаграждение са „притъпени“ от алкохолната зависимост

Усещанията на мозъка за удоволствие и възнаграждение са „притъпени“ от алкохолната зависимост

Ново изследване показва, че решаваща част от системата за възнаграждение на мозъка е „притъпена“ от алкохолната зависимост, дори и след дълги периоди на въздържание.

Откритията, публикувани в Molecular Psychiatry, за първи път демонстрират как по-малко ендорфини – химически куриери в мозъка, които могат да създадат чувства за щастие и възнаграждение – се отделят в мозъка на хората с алкохолна зависимост в сравнение с хората от контролната група. Предишно проучване на екипа върху хора с хазартна зависимост е имало подобни резултати.

Изследователите са използвали позитронно-емисионна томография (ПЕТ) – специален скенер, който показва химическите куриери на мозъка в действие – за да се опитат да разберат по-добре как ендорфиновата система на мозъка бива променена от алкохолната зависимост.

В търсене на компенсация

Ендорфиновата система на мозъка играе важна роля в нашите усещания за удоволствие, болка и възнаграждение и има увеличаващо се количество доказателства, че липсата на баланс в тази система може да подсили зависимостта. Понякога зависимостта е описвана като състояние на „недостатъчно възнаграждение“, в което хората са неспособни да изпитат щастие или „ендорфинов прилив“ от дейности, нормално носещи усещане за възнаграждение, и компенсират това с употреба на вещества.

Затова редица лечения на зависимост са разработени да таргетират системата за възнаграждение на мозъка, но те невинаги са ефективни. Според скорошни данни три четвърти от хората с алкохолна зависимост ще направят рецидив в рамките на първата година от лечението си.

„Едно по-добро разбиране на скритите промени в системата за възнаграждение на мозъка, свързани с алкохолната зависимост, ще ни позволи да разработим по-добри лечения“, обяснява водещият автор д-р Самюъл Търтън.

„Това ще ни помогне също да разберем кои хора е най-вероятно да имат полза от отделни лечения.“

В изследване на зависимия към алкохол мозък

За да проучи допълнително, изследователският екип набрал група от 13 алкохолно зависими във въздържание, които се подложили на два ПЕТ скенера – един преди и един след приема на малка доза дексамфетамин (медикамент, предписван при разстройство с дефицит на вниманието), който бил използван да провокира отговор от ендорфиновата система на мозъка. Екипът направил същите тестове и на контролна група от 15 души без алкохолни проблеми.

Най-важното, което открили, било, че алкохолно зависимите участници отделили значително по-малко ендорфини, отколкото контролната група. Също така открили, че това намалено отделяне на ендорфини не изглежда да се променя дори след дълги периоди на въздържание от алкохол.

Забележително е, че това е първият път, когато е показано намалено отделяне на ендорфини при алкохолна зависимост. Като се има предвид, че откритията са подобни на тези от друго, предишно проучване на хазартната зависимост, това предполага, че слабото отделяне на ендорфини е нещо често срещано при редица различни видове зависимост.

Проучването обаче не показва дали лошата регулация на системата за възнаграждение на мозъка е пряк резултат от алкохолната зависимост или е нещо съществуващо преди развитието на зависимост. Също така, все още не е ясно дали отделянето на по-малко ендорфини е свързано с повишен риск от връщане към употребата на алкохол след лечение.

Следващи стъпки

Коментирайки ограниченията на проучването, д-р Търтън казва: „Необходими са по-нататъшни изследвания, които да се занимаят с някои от ключовите въпроси, повдигнати от това проучване.“

„Трябва да изясним дали отделянето на по-малко ендорфини е налице и при хората, които са в по-висок риск от развитието на алкохолна или хазартна зависимост, за да разберем дали това би могло да бъде съществуващ по-рано рисков фактор.“

„Ще изследваме допълнително и как промените в мозъчната система за възнаграждение са свързани с риска от рецидив след лечение и как това би могло да засегне използването на различни лечения на зависимост.“

Източник: http://www.imperial.ac.uk/news/187472/brains-sense-pleasure-reward-blunted-alcohol/