телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Уругвай разкрива подробности относно регулацията на марихуаната

Уругвай разкрива подробности относно регулацията на марихуаната

Уругвайското правителство разкри дългоочакваните регулации на пазара на марихуана за развлечение и отмора – решение, което отдалечи 3,3-милионната страна от войната срещу наркотиците заедно с нейните разрушителни последици за Латинска Америка. Новата посока е към политика, ориентирана към подобряване на общественото здраве и сигурност. Въпреки че Конгресът на Уругвай одобри мярката, която я прави първата в света държава с легална употреба на марихуана за развлечение през декември, преди около месец бяха оповестени всички подробности.

Според регулациите са позволени три форми на достъп до марихуана. Уругвайците могат да купуват до 40 грама на месец, като имат лимит от 10 грама за седмица. Могат да купуват от регистрирани аптеки. Също така те могат да изберат да отглеждат до 6 растения в дома си с максимално произведено количество 480 грама за година. Третият вариант е членство в клуб, в който може да се отглеждат до 99 растения на група и таван от 480 грама за всеки от членовете годишно. Употребяващите могат да изберат само една форма на добиване на марихуана и ще им бъде отказван достъп до останалите две. Законът официално влезе в сила на 6 май.

Марихуана ще могат да купуват граждани на страната или постоянно живеещи в нея, като това е мярка срещу международния марихуана-туризъм.

Уругвай ще въведе ниска цена на канабиса – около щатски долар за грам. Това е опит да се пренасочат употребяващите я към легалния пазар вместо към трафикантите.

Правителството планира да продава растения-клонинги на одобрени растения, за да следи разпространението. Притежанието на марихуана, която няма съответните генетични маркери, ще се счита за престъпление.

Според регулациите е незаконно да се „пуши, оставя запален или консумира“ канабис или продукти, съдържащи го, през работно време. Шофирането под въздействие на марихуана също е забранено, като се забранява и пушенето в обществения транспорт.

Нова държавна агенция ще следи за следването на разпоредбите – Институт за регулация и контрол на канабиса. За нарушителите са предвидени глоби от 50 до 2000 уругвайски песо, което е от около 2 до 87 американски долара, също и унищожаване на незаконната марихуана и изключване от регистъра за канабис.

Източници: http://idpc.net/alerts/2014/05/uruguay-unveils-marijuana-regulation-details
http://www.huffingtonpost.com/2014/05/06/uruguay-marijuana-regulat_n_5276097.html