телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на канабис повишава вероятността за създаване на фалшиви спомени

Употребата на канабис повишава вероятността за създаване на фалшиви спомени

Екип учени от Нидерландия, Белгия, Австралия, Германия и САЩ са открили доказателства, че употребата на канабис води до повишена податливост към създаване на фалшиви спомени. В статията, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, учените описва двойно-слепите експерименти с произволна извадка и контролна група, които за използвали, за да тестват влиянието на марихуаната върху извличането от паметта.

Предишни изследвания са показали, че канабисът води до загуба на памет и в някои случаи до спомени, които се разминават с реалните събития. Този път изследователите са искали да разберат дали психоактивното вещество THC може да доведе и до по-голяма уязвимост към фалшиви (или „имплантирани“) спомени.

В изследването са се включили 64 души, които употребяват канабис от време на време според тяхната собствена преценка. На всеки е била дадена доза THC (освен на хората в контролната група) и след това са били проведени тестове за памет. Един от тестовете включвал прочитане и припомняне на списък думи. Друг тест бил отговаряне на въпроси относно изгледан клип във виртуална реалност на хора, каращи се във влак. В третия тест доброволците трябвало да участват в симулация във виртуална реалност, в която са в ролята на човек, който краде пари от портмонето на непознат. Във всеки сценарий тестовете на паметта са били формулирани по начин, който влияе на извличането на информацията от паметта. Някои въпроси дори въвеждали погрешна информация.

Според изследователите изследването им показва, че употребата на THC ясно увеличава уязвимостта към формиране на фалшиви спомени на базата на погрешна информация, която им е подадена при тестването. Те предлагат откритията им да бъдат взети предвид при интервюиране на свидетели на престъпления. Те планират да проверят дали погрешната информация може да доведе до погрешни самопризнания при разпити, в които обвиняемият е под въздействието на канабис.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2020-02-cannabis-susceptibility-false-memories.html