телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на алкохол в Русия е спаднала с 40% според СЗО

Употребата на алкохол в Русия е спаднала с 40% според СЗО

Употребата на алкохол в Русия е спаднала с 43% от 2003 г. насам според доклад, публикуван миналата седмица от Световната здравна организация (СЗО).

„Руската федерация отдавна се смята за една от най-пиещите страни в света“, казва докладът, добавяйки, че алкохолът е бил една от главните причини за рязкото увеличение на смъртността през 90-те години на миналия век.

„Но през последните години тези тенденции се обръщат.“

Докладът на СЗО показва, че намаляването на свързаната с алкохол заболеваемост в Русия дава силно доказателство в полза на политиката за алкохола като изискване за дълъг и здрав живот.

Президентът на Русия Владимир Путин въвежда редица мерки, насърчаващи руснаците да водят по-здравословен начин на живот.

В резултат на това продължителността на живот се е увеличила през 2018 г. на 68 г. за мъжете и 78 г. за жените. В началото на 90-те години продължителността на живот при мъжете е била само 57 г.

Как Русия е променила тенденцията?

  • чрез повишаване на акциза на алкохола;
  • чрез въвеждане на минимална цена за водката през 2003 г. и постепенното ѝ повишаване;
  • чрез въвеждане на минимална цена и за другите видове алкохолни напитки;
  • чрез забрана за продажба на алкохол извън заведенията за консумация след 23 часа;
  • чрез забрана на рекламата на алкохол;
  • чрез ограничаване на възможността да се намери алкохол в някои региони.

Контрабандният алкохол

Проучването показва, че спадът в употребата е обусловен и от рязко намаляване на търсенето на незаконно произведен алкохол.

„Драстичният спад в употребата на домашно произведен, контрабанден или нелегално произведен алкохол в Русия се дължи на приетите от правителството основани на доказателства политики за контрол върху алкохола“, казва Карина Ферейра-Борхес от СЗО.

„Тези резултати показват, че мерки като въвеждането на системи за мониторинг, повишаване на цените и ограничена наличност на алкохол работят за спасяването на животи и спестяването на средства за здравната система. Разчитам, че и други страни в Европа ще приемат подобни политики, за да предпазят здравето на хората.“

По-ранно изследване на СЗО е показало, че сега пълнолетните руснаци пият по-малко алкохол от пълнолетните германци и французи.

Източник: https://www.dw.com/en/russian-alcohol-consumption-plunges-40-who/a-50653310