телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Учените казват, че умните хора е по-вероятно да стоят будни до късно и да употребяват наркотици като възрастни

Учените казват, че умните хора е по-вероятно да стоят будни до късно и да употребяват наркотици като възрастни

Според увеличаващо се количество от изследвания, колкото сте по-умен, толкова по-вероятно е да сте нощна птица и да употребявате незаконни наркотици.

Едно изследване е проследило близо 7 000 души, родени във Великобритания през 1958 г., от детството им до времето, когато са били вече възрастни. Когато участниците били 11-годишни, изследователите са измерили познавателните им способности. Когато участниците били 42-годишни, отговорили на въпроси за скорошна употреба на незаконни наркотици (например канабис, кокаин и магически гъби).

Резултатите показали, че по-умните участници е било по-вероятно да са употребявали незаконни наркотици до достигането на средна възраст и това било особено вярно за жените.

Друго проучване е разглеждало връзката между детския коефициент на интелигентност и навиците за сън сред хиляди юноши. Оказало се, че по-умните тийнейджъри са казали, че стоят до по-късно вечер и стават по-късно сутрин както през делничните дни, така и през уикендите.

Друго проучване сред около 400 новобранци във Военно-въздушните сили на САЩ е дало подобни резултати.

Какво може да обясни връзката между интелигентността, стоенето до късно и употребата на наркотици?

Учените не могат да кажат със сигурност, но един еволюционен психолог – този, който е бил съавтор на проучването сред юношите, споменато по-горе – подозира, че това може да има връзка с една научна теория: savanna-IQ interaction hypothesis.

Същността на теорията е, че по-умните хора по-добре се справят с еволюционно нови дейности каквито са употребата на наркотици и стоенето до късно. Някои изследвания също предполагат, че умните хора е по-вероятно да пият алкохол.

С други думи, нашите пещерни прародители не са имали достъп до модерни наркотици или алкохол и са извършвали почти всичките си дейности през деня. Така че наркотиците и дейностите през нощта са по-малко плашещи за умните хора, които не се притесняват от непознатото.

Този еволюционен психолог – Сатоши Каназава – помогнал и за развитието на теорията savanna theory of happiness, която може да обясни защо умните хора са по-щастливи, когато прекарват по-малко време с приятели. Според тази теория нашите пещерни прародители са били свикнали да бъдат част от общност, но умните хора днес по-добре се справят с относителна изолация.

Двете научни теории са само възможни обяснения на резултатите от изследванията и може да не са верни изобщо.

Източник: http://uk.businessinsider.com/smart-people-more-likely-to-stay-up-late-do-drugs-2016-8