телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Тютюнопушенето в тинейджърска възраст е обвързано с гените

Тютюнопушенето в тинейджърска възраст е обвързано с гените

Генетични фактори могат да обяснят защо някои тинейджъри се пристрастяват толкова бързо към цигарите, според резултатите от ново изследване, проведено в Нова Зеландия.

Проведено е лонгитюдно изследване, по време на което изследователите са разработили генетична оценка на риска за хронични пушачи в период над  40 години. Изследвани са гените на над 1000 новозеландците от раждането им до 38 годишната им възраст, за да се разбера дали наистина тези с висока оценка на риска ще се пристрастят към цигарите по-бързо в тинейджърска възраст и дали им е било по-трудно да спрат да пушат в зряла възраст.

Резултатите от изследванията показват, че тинейджърите които са с "високо рисков" генетичен профил и които са пушили е  24% по-вероятно да станат хронични пушачи на 15-годишна възраст и 43% е по-вероятно да пушат по една кутия на ден, когато станат на 18 годишна възраст.

Тези тинейджъри с високо рисков генетичен профил е 27% по-вероятно да развият зависимост към никотина и 22 процента по-вероятно да се провалят с опитите за отказване от тютюнопушенето като възрастни, в сравнение с тинейджъри с по-нисък рисков профил.

Освен това участниците, които са с висока степен на риск са изпушили с  7300 повече цигари, отколкото средният пушач до 38 годишна възраст.

Интересното е, че на базата на рисков генетичен профил, не  може да се предвиди дали изследваното лице ще опита цигари. Почти 70% от участниците във въпросното изследване са пробвали да пушат.

Оценка на риска е по-голяма предиктор за развиване на зависимост към никотина, от семейната история. Както и юношеството като период е по-уязвимият период, за да започне човек да пуши.
Изглежда, че генетичните рискове по време на юношеството могат да бъде фактор от жизненоважно значение дали младият човек ще стане хроничен пушач като възрастен или не, което от своя страна предполага възможността за ранна интервенция.

Източник: http://psychcentral.com/news/2013/03/30/teen-smoking-addiction-tied-to-genes/53234.html