телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Според ново изследване отглеждането на марихуана в Калифорния пресушава потоци

Според ново изследване отглеждането на марихуана в Калифорния пресушава потоци

Калифорния, щатът, който винаги е имал проблеми със сушата, е изправен пред нов недостиг на вода поради неподлежащите на контрол ферми за марихуана. Според изследователите това трябва да се промени и то бързо.

Със своите гъсти гори, мъглив климат и скалисти брегове, областта Хумболт в Калифорния е известна с отглеждането на печеливша култура – марихуаната. Канабисът процъфтява там – преди и след легализирането му за медицински цели през 1996 година. Това производство се разраства в последните години и тъй като не се регулира от държавата в особено голяма степен, има огромно отражение върху околната среда.

Според фирма за проучване на пазара легалният пазар на марихуана в САЩ е нараснал със 74% - от 1,5 милиарда долара през 2013 г. до 2,7 милиарда долара през 2014 г. Медицинската марихуана е легална в 23 щата, включително и във Вашингтон, окръг Колумбия. В щатите Аляска, Орегон, Колорадо и Вашингтон употребата за развлечение е законна.

Доклад, публикуван от California Department of Fish and Wildlife по-рано този месец, показва за първи път точно колко голямо е влиянието на отглеждането на канабис върху околната среда.

Според биолозите от 2009 година насам отглеждането на марихуана има значителен ефект върху дивата природа. Количеството земя, което се използва за отглеждането ѝ, се е удвоило в периода от 2009 до 2012 г.

Изследователите взели под внимание насажденията на открито в частни имоти, включително тези в парници. Те открили, че отглеждането на тази култура претоварва водните потоци по време на сезона за отглеждане от май до септември, когато вали малко дъжд в целия щат.

Марихуаната се нуждае от около 22,7 литра вода на растение за един ден. За сравнение винените лози, които също се отглеждат в Северна Калифорния, обикновено се нуждаят от около 12,64 литра на растение всеки ден.

Допълнителни проучвания на биолози, които не са включени в доклада, показват, че отглеждането на марихуана е допринесло за пресъхването на четири от петте потока в рамките на проучването миналата година.

Нужно е в потоците да има определено количество вода, за да могат два вида сьомга и един вид пъстърва, които са класифицирани като застрашени според федералното правителство, да живеят в тях. Потоците са изключително важни за размножаването на тези видове и ако пресъхват всяка година, ще е много трудно да се възстанови популацията.

Има предложения фермерите, които отглеждат канабис, да кандидатстват за разрешения за отклоняване на вода, но властите не са уверени, че те ще спазват такова изискване.

Неясният легален статут на марихуаната (употребата за развлечение е нелегална според законите на щата и е федерално престъпление да се използва по какъвто и да е начин) прави контролът върху отглеждането ѝ труден. Ако от фермерите се изисква да кандидатстват за разрешения или да се проверяват техните действия във фермите, те ще влязат в обществен регистър и ще са заплашени от федерално разследване.

Източник: http://www.theguardian.com/vital-signs/2015/mar/28/marijuana-cultivation-in-california-sucking-streams-dry-says-new-report?CMP=share_btn_tw