телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Според френско изследване легализирането на марихуаната може да увеличи употребата ѝ

Според френско изследване легализирането на марихуаната може да увеличи употребата ѝ

Легализирането на марихуаната може да доведе до увеличаване на употребата ѝ според френско проучване, което – в разгара на дебата за френските закони за наркотиците – разглежда нивата на употреба в два американски щата и Уругвай.

Изследването, проведено от Националния институт по сигурност и правосъдие на Франция и Френската обсерватория за наркотици и наркомании, разглежда данни от Вашингтон и Колорадо, които през 2012 г. станаха първите два американски щата, легализирали марихуаната за развлечение.

Подобно на няколко американски проучвания по темата, изследването отбелязва, че легализирането в тези щати не е увеличило употребата на марихуана сред тийнейджърите, „което все пак остава на високо ниво“. Сред възрастните обаче, употребата на марихуана се е увеличила, особено сред хората над 25 години, откриват френските изследователи.

Но в Уругвай, който през юли стана първата страна, легализирала марихуаната в национален мащаб, „всички показатели за употреба са се повишили“, включително сред тийнейджърите, показва проучването.

В двата американски щата легализацията е довела до „значително“ увеличаване на броя на хората, които са приети в болница с подозрение за отравяне с канабис, особено туристи, добавят изследователите. От икономическа гледна точка изследването установява, че продажбите на марихуана за развлечение в Колорадо и Вашингтон постоянно се увеличават, достигайки 1 милиард долара годишно във всеки щат.

Щатските данъчни постъпления от продажбите са надвишили данъчните приходи от цигарите, се казва в доклада, като се отбелязва, че легализирането не е спряло трафика на марихуана. В Уругвай трафикът се дължи на огромното разминаване между търсенето и законното производство, което представлява само 10-20% от употребата на марихуана.

В американските щати черният пазар се подхранва от по-високата цена на легалната марихуана, заключава докладът. Изследователите обаче признават, че легализирането на марихуаната е намалило натоварването върху полицията и съдебната система.

Във Франция употребата на марихуана е престъпление, наказуемо с до една година затвор и глоба от 3750 евро. Президентът Емануел Макрон е предложил да се намали наказанието до налагане на глоба при залавяне от полицията.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-10-legalising-marijuana-french.html