телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

„Спайс“ предизвиква проблеми, които не са били наблюдавани до момента при други наркотици

„Спайс“ предизвиква проблеми, които не са били наблюдавани до момента при други наркотици

На ъгъла на оживена улица в централната част на Манчестър млад мъж току-що е припаднал и все още е в безсъзнание. Ако се съди по мръсните му дрехи, младежът е сред бездомниците, които обикалят центъра и преживяват някак си. Продавач от близък магазин се намесва и казва, че няма нужда да се вика бърза помощ. „Това е „спайс“ (или както жаргонно са познати синтетичните канабиноиди в България – „чай“ или „билка“)”, казва продавачът със свиване на рамене и допълва, че е най-добре да се поддържа дистанция, тъй като е възможно, когато младежът се съвземе, да бъде агресивен.

„Спайс“ е събирателното название на над 200 разновидности на синтетични канабиноиди – психоактивни вещества, които влияят на същите рецептори на мозъка, върху които влияе и канабисът, но които са по-мощни и по-пристрастяващи. Тези наркотици се произвеждат основно в Китай и са незаконни във Великобритания. Най-често те са под формата на химични вещества, които се пръскат върху изсушени листа от подправки и впоследствие се пушат.

През периода 2017-2018 г. само 0,4% от хората на възраст между 16 и 59 години са употребявали тази категория наркотици във Великобритания – според проучване, възложено от Home office (Министерството на вътрешните работи). Но „спайс“ са се превърнали в епидемия сред представителите на две групи, които не са включени в това проучване – затворници и бездомни хора. Според друго проучване над 90% от хората без дом в Манчестър пушат „чай“ – такава е тенденцията и в градове като Бристол, Бирмингам, Лийдс и Нюкасъл. Това е „един от най-сериозните проблеми, свързани с общественото здраве, с които сме се сблъсквали от десетилетия насам“, пишат в отворено писмо към Home office 20 полицейски началници.

Проблемът е, че това, което е било тествано и се е оказало работещо при други незаконни вещества, не може да бъде приложено директно към „спайс“. На първо място, ефектите върху употребяващите са непредсказуеми. Една причина за това е, че химичните съставки, които се използват за приготвянето на синтетичните канабиноиди, се изменят много бързо. Китайските власти забраняват индивидуални химични съединения, но лабораториите, в които се приготвят тези вещества, просто заобикалят забраната, като променят химикалите, които използват.

Друг повод за опасение е, че химикалите не се пръскат върху изсушените листа равномерно – това значи, че в една партида може да има листа, които са много различни по концентрация на активни съставки. Само през април 2017 г. концентрацията на химикали в „спайс“ се е повишила от 1-2% до почти 20%. Вероятно причината за това е „тривиална“ и някой просто е объркал количеството на съставките от рецепта, която е намерил в интернет, казва Робърт Ралфс, криминолог в Градския университет на Манчестър. Екипите на спешна помощ едва са овладели кризата – само за един ден са получили почти 60 сигнала за хора, които са изпаднали в коматозно състояние на улицата. По-малки повишения на концентрацията в синтетичните канабиноиди превръщат някои от употребяващите в това, което жълтата преса нарича „спайс зомбита“ – лицето на човек пребледнява силно, очите са силно зачервени, а походката е неуравновесена.

Налага се лекарите и парамедиците да се учат в движение как да лекуват остри реакции, които множеството разновидности на синтетичните канабиноиди предизвикват. Психотичните реакции и параноята са често срещани и нерядко това е причината употребяващите да са толкова агресивни. Лекар от манчестърска болница, който се сблъсква на почти всяка своя смяна с някой, който е интоксикиран вследствие на употребата на „спайс“, споделя, че ефектите са изключително разнообразни и много често е невъзможно да се предскаже колко време е нужно, за да отшумят. Един мъж например обикалял болничното отделение гол в продължение на три часа. „Не знаехме какво да правим“, обяснява лекарят. „Просто се заключихме вътре с него.“

Национална мрежа, създадена миналата година, събира клинични доклади за употребяващи „спайс“, които са били откарани в спешни отделения на различни болници. Процесът е подобен на този, използван за проследяване на нежеланите реакции от лекарствата. Насоките за лечение на хора в подобно състояние постоянно се актуализират онлайн.

Затворите също се борят с нови проблеми, причинени от употребата на синтетични канабиноиди. Даването на положителен тест за наркотици, докато човек е в затвора или на свобода с условна присъда, води до допълнително време зад решетките. Но комплектите за тестване на наркотици в затворите не засичат синтетичните канабиноиди, така че много употребяващи преминават към „спайс“, за да скрият навика си. „Влизате в затвора като употребяващ алкохол, хероин или крек и излизате като употребяващ синтетични канабиноиди“, казва г-н Ралфс.

Питър Морган, който е работил с уязвими младежи в Манчестър в продължение на 20 години, казва, че „спайс“ е „нещо ужасно“ за бездомните. Той излага проблемите в книгата си „The Spice Boys” – в нея се говори именно за съдбите на няколко младежи, зависими от синтетични канабиноиди. Безпомощното състояние, в което човек може да изпадне след употреба, го  превръща в потенциална жертва на грабежи, изнасилвания или физически нападения. Обикновено работниците на терен могат да очакват от един хероиново зависим човек да е адекватен и контактен поне 4 или 5 часа на ден. Когато човек употребява синтетични канабиноиди, мозъкът му е замъглен през цялото време. „Трябва да го пушиш постоянно“, казва един бивш употребяващ.

Отказването от синтетични канабиноиди също е по-трудно в сравнение с други наркотици. Някои не смятат себе си за пристрастени – смятат, че наркомани са хората, зависими към хероин. Дори когато се борят със симптомите на абстиненция и са склонни да прибегнат до проституиране или кражба, за да получат следващата си доза, те виждат „билката“ като не много по-вредна от канабиса. Засега няма ефективен заместител, какъвто например е метадонът за хероина. Следователно лечението е насочено към симптомите на абстиненция, като се използват лекарства, които притъпяват болката, стомашните проблеми и психотичните симптоми.

Едно общо нещо, което тези, употребяващи „спайс“, имат помежду си, е, че в миналото са употребявали и други наркотици. Тъй като употребяващите синтетични канабиноиди стават все по-стигматизирани от обществото, хората, взимащи други незаконни наркотици, могат да бъдат по-малко склонни да преминат към „билка“. „Дори някои употребяващи хероин сега гледат с презрение „спайс зомбитата““,  казва г-н Ралфс.

Източник: https://www.economist.com/britain/2018/09/29/spice-is-throwing-up-problems-not-seen-with-other-drugs