телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Социалните медии предизвикват психични увреждания сред децата

Социалните медии предизвикват психични увреждания сред децата

Според Саймън Стивънс, изпълнителен директор на NHS Англия (британското Министерство на здравеопазването), здравните специалисти са изправени пред епидемия от влошено психично здраве сред децата и тийнеджърите като последствие от използването на различни социални медии.

Стивънс е посочил, че NHS предупреждава компании като Google и Facebook да поемат повече отговорност, когато се отнася за натиска върху деца, използващи социалните медии. Той добавя, че има няколко платформи на компании за онлайн игри и социални медии, които трябва да имат „дежурна, задължителна грижа“, когато тези, които ги използват, са децата. Тези приложения предизвикват потоп от случаи на насилие, формиране на зависимо поведение, депресия, тревожност, дефицит на вниманието, суицидни мисли и други психични заболявания.

Стивънс казва, че данните за увеличаващите се часове, прекарани в онлайн пространството, са шокиращи. Всички взимат телефоните си дори и в тоалетната и – по ирония – хората във Великобритания прекарват два пъти повече време в тоалетната, отколкото в спортуване навън.

В своето становище директорът на NHS казва, че здравните услуги сами по себе си не могат да овладеят този гигантски проблем, ако не са подкрепени от социалните медийни компании. „Ние трябва да зададем някои много задълбочени въпроса относно ролята на технологичните компании, социалните медии и влиянието, което оказват върху детството. Това не може да бъде разговор, който просто да бъде оставен на здравните служби – не можем сами да поправим щетите, нанесени на младите ни хора и тяхното психично здраве, след като тези щети са в резултат от множество други икономически фактори в страната“, посочва Стивънс.

Той призовава за повече стратегии за овладяване на затлъстяването при децата, което е свързано с нездравословен начин на живот, в който липсват достатъчно упражнения и здравословна диета. Председателят на NHS казва, че случаите на наднормено тегло при децата и влошено психично здраве са нараснали драстично и е необходимо усилията за подобряване и снижаване на тези тенденции да бъдат приоритет.

Източник: https://www.news-medical.net/news/20180614/Social-media-triggering-mental-ill-health-among-kids-warns-NHS.aspx