телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Състоянието на абстиненция от метамфетамини може да доведе до проблеми в мозъчната активност

Състоянието на абстиненция от метамфетамини може да доведе до проблеми в мозъчната активност

Състоянието на абстиненция от метамфетамини може да доведе до проблеми в мозъчната активност

Изследователи от Университета във Флорида са открили промени в поведението и в мозъчната активност на мишки в състояние на метамфетаминова абстиненция. Тези данни биха могли да повлияят на начина, по който се лекуват и рехабилитират зависимите от метамфетамин хора, пишат изследователите в последния брой на списанието Synapse.

"Когато хората лекуват зависими, те трябва да знаят, че по време на спирането на употребата, зависимите може да имат и промени в когнитивните процеси", каза доктор Habibeh Khoshbouei, доктор, доцент на неврологията и психиатрията. "Химията на мозъка им се е променила."

Изследователите са установили по време на експерименти с мишки, че докато те са с употреба на метамфетамин няма признаци на някакви промени в активността на хипокампуса (мозъчната структура, която отговаря за паметовите процеси) или в тяхното наблюдаемо поведение. "Когато животните са били на наркотици, те не са имали никакви проблеми с краткосрочната памет", твърди д-р Khoshbouei.  Следваща стъпка в изследването е била проучване на симптомите на абстиненция след като мишките са преживяли ефектите от употребата на метамфетамин.

Още веднъж учените са изследвали поведението и физиологията на мозъка на мишките и са установили, че мишките в период на абстиненция са имали промени в способността им да си спомнят  и намаление в невронална активност.  Две седмици след започване на абстиненцията тези ефекти са били на лице при мишките, а при хората тези ефекти започват след около година.
Доктор Khoshbouei оприличава промените, настъпили в мозъците на мишки, които са в метамфетаминова абстиненция на неврологични промени, наблюдавани при дегенеративни нарушения на мозъка като например болестта на Паркинсон."Текущите програми за лечение на зависимостите лекуват зависимостта, но нашето изследване показва, че има много повече от това и че пристрастяването трябва да се третира като хронично заболяване" отбелязва д-р Khoshbouei.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/256407.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/ )
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола