телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Само глътка бира освобождава допамин

Само глътка бира освобождава допамин

Дори само дегустацията на бира, без ефект от самия алкохол, може да предизвика освобождаването на допамин в мозъка, според ново проучване от Университетското училище по медицина в Индиана.

В проучването са изследвани 49 мъже , които са сканирани с позитронна емисионна томография (PET) два пъти: веднъж, когато са опитали бира и втори път, когато са пили Гетърейд (негазирана спортна напитка).

Изследователите са търсили доказателства за повишени нива на допамин, невротрансмитер в мозъка, дълго време свързван алкохола и другите наркотици.

Участниците са получили много малко количество от предпочитаната от тях бира - около половин унция - за 15-минутен период от време. Това позволява на изследваните лица да опитат бирата, но без да причини откриваемо ниво на алкохол в кръвта или опияняващ ефект.

След като участниците опитат вкуса на бирата, изследователите оценява промените в нивата на допамин чрез PET скенера, който е насочен към допаминовите рецептори в мозъка.

Резултатите показват значително по-голямо ниво на допамин след като участниците са опитали бирата, в сравнение със спортната напитка. Ефектът е много по-голям сред тези с фамилна анамнеза за алкохолизъм.

"Смятаме че това е първият експеримент сред хора, който показва, че вкусът на алкохолна напитка сам, без какъвто и да е опияняващ ефект от алкохола, може да предизвика тази допаминова активност в мозъка, в центровете за възнаграждение", казва David A. Kareken, Ph.D ., професор по неврология в университетското училище по медицина и заместник-директор на Центъра за проучване на алкохола в Индиана.

В допълнение към резултатите от  PET скенера, участниците докладват за увеличаване на жаждата към бира след дегустацията. Те не изпитват жажда след пробата на спортната напитка - въпреки че мнозина казват, че Гетърейд всъщност на вкус е по-добра.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Neuropsychopharmacology.

Източник: http://psychcentral.com/news/2013/04/21/just-a-taste-of-beer-releases-dopamine/53954.html