телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Рекорден брой американци искат легализиране на марихуаната, а употребата ѝ се е увеличила двойно

Рекорден брой американци искат легализиране на марихуаната, а употребата ѝ се е увеличила двойно

Докато все повече американски щати клонят към облекчаване на законите за употребата на марихуана, близо един от десет американци пуши трева – два пъти повече, отколкото са били преди 10 години. Една трета от тях са зависими според ново проучване, а отделна анкета показва, че 58% от хората искат легализиране на марихуаната в цялата страна.

Новото проучване, основано на данни, събрани между 2012 и 2013 г., показва, че 9,5% от американците употребяват марихуана. В сравнение, броят им през 2001 и 2002 г. е бил 4,1%, което означава, че оттогава броят на употребяващите се е увеличил повече от два пъти.

Увеличаването на употребата върви ръка за ръка с увеличаване на броя хора, които злоупотребяват с марихуана или са зависими от нея. Техният брой също е нараснал почти два пъти – от 1,5 до 2,9%. Проучването описва „разстройството, дължащо се на употребата на марихуана“ като нещо, което пречи на хората да изпълняват сериозни задължения в работата, вкъщи или училище и като „постоянно желание за намаляване на употребата на наркотика“ и проваляне в последното.

„Изхождайки от резултатите от нашите проучвания, употребата на марихуана в САЩ е нараснала бързо през последното десетилетие, като 3 от всеки 10 души, които употребяват, отговарят на критериите за зависимост“, се казва в прессъобщение на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA).

Учените са интервюирали общо 79 000 души по време на изследванията през 2001-2002 г. и 2012-2013 г., питайки ги за употребата им на алкохол, на наркотици и свързани с тях психиатрични разстройства.

Младите хора на възраст между 18 и 29 г. били в най-голям риск за употреба на марихуана и зависимост, като броят на употребяващите е нараснал от 10,5% до 21,2%, а броят на свързаните с употребата психиатрични разстройства се е повишил от 4,4 до 7,5% през последното десетилетие.

От гледна точка на расата, „особено очевидни увеличения“ са били наблюдавани сред афроамериканците и латиноамериканците, участвали в изследването.

Изследователите са свързали значителното повишение на случаите на разстройства, дължащи се на употребата на марихуана, с голямото нарастване на употребата ѝ в страната като цяло, а не с увеличението в процента зависими. Всъщност изглежда, че делът на употребяващите с дължащо се на марихуаната разстройство е намалял между 2001-2002 г. (с 35,6% засегнати) и 2012-2013 г. (с 30,6% засегнати).

„Тези открития подчертават променящите се културни норми по отношение на употребата на марихуана, което може да доведе до допълнителни трудности за общественото здраве, свързани със зависимост, шофиране под влияние на наркотици и достъп до ефективно лечение“, казва д-р Нора Волков, директор на Националния институт по злоупотреба с наркотици (NIDA), който е допринесъл за финансирането на проучването.

Въпреки тревожната тенденция, 58% от пълнолетните американци смятат, че марихуаната трябва да бъде легална в цялата страна. Това показва отделна анкета на Галъп, оповестена на 21.10.2015 г. Преди година процентът на тези хора е бил 51.

Това число отбелязва най-високата подкрепа за легализиране на тревата през всичките 46 години, през които Галъп е провеждал проучването си. Когато американците за първи път били попитани дали биха искали тревата да бъде декриминализирана, само 12% от участниците казали „да“. Броят на хората, подкрепящи марихуаната, оттогава постоянно расте.

В момента 23 щата имат закони за медицинската марихуана и 4 щата позволяват употребата на марихуана за удоволствие. Три щата – Орегон, Колорадо и Вашингтон – също така са легализирали продажбата и купуването на марихуана за удоволствие.

Източник: https://www.rt.com/usa/319329-us-poll-marijuana-use/