телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Пушенето уврежда не само физическото ви здраве, но и психичното

Пушенето уврежда не само физическото ви здраве, но и психичното

Пушач на средна възраст, който е пушил цигари в продължение на десетилетия, е от два до три пъти по-вероятно да умре рано в сравнение с някой на неговата възраст, който никога не е пушил.

Добре известно е, че пушенето на тютюн е главен рисков фактор за различни видове рак, белодробни и сърдечно-съдови проблеми, както и че е свързано с други здравословни проблеми като усложнения по време на бременността, нисък брой сперматозоиди при мъжете, проблеми в устната кухина и повишена вероятност от катаракта.

Не е чудно тогава, че Световната здравна организация смята пушенето на тютюн за предотвратима причина за смърт номер едно в света. Американската статистика показва, че пушенето всяка година причинява повече смъртни случаи, отколкото ХИВ, употребата на незаконни наркотици, злоупотребата с алкохол, катастрофите на пътя и убийствата взети заедно. Подобни сравнения могат да бъдат открити и в британската статистика.

Въпреки че днес са малко хората, които не знаят какво причинява пушенето на тялото, ефектите от дългосрочното тютюнопушене върху други области като ученето и паметта не са толкова добре познати.

Макар някои проучвания да са показали, че никотинът в цигарите може да подобри концентрацията и вниманието (карайки пушачите да се чувстват по-будни), в цигарите има много повече от никотин. Те съдържат над 4000 химикала, като за над 50 е известно, че са токсични: въглеродният оксид, намиращ се и в изгорелите газове от колите; бутанът, намиращ се в газта за запалки; арсеник; амоняк; метанол и други.

Смята се, че дълготрайното натрупване на тези токсични химикали може да увреди мозъка, което да доведе до дефицити в ученето и паметта. Дългосрочното пушете е свързано с намаляване на работната памет, на проспективната памет (която се използва за всекидневните задачи като спазването на уговорка или взимането на лекарство навреме) и на изпълнителната функция (която ни помага да планираме задачи, да обръщаме внимание на текущите дейности и да игнорираме това, което ни разсейва). Тези трите подкрепят всекидневната ни способност да помним и да учим, без която независимият живот би бил много по-труден.

В първото по рода си проучване екипът ни от изследователи от Нортумбрийския университет съобщи в списанието Frontiers in Psychiatry нашите открития, че тези, които пушат и пият прекомерно, показват по-големи дефицити във всекидневната си проспективна памет. Всъщност, в по-голяма степен в сравнение с тези, които пушат, но не пият прекомерно и тези, които пият прекомерно, но не пушат взети заедно. Това показва, че комбинацията от пушене и пиене има двойно по-лош ефект върху паметта.

Скорошни изследвания на свързаните с пушене здравословни проблеми и дефицити в паметта включват ефектите на пасивното пушене, когато непушачи вдишват тютюнев дим от пушачите. Проучванията тук са открили същата серия от здравословни проблеми, свързани с пасивното пушене, каквито са открили и при пушачите, включително белодробни и сърдечно-съдови заболявания, и проблеми с познавателните функции и паметта. Тези проблеми биха могли да повлияят на пасивния пушач в редица области от живота – не само свързани със здравето, но и свързани с образованието и работата, като се има предвид универсалната нужда и употреба на всекидневното помнене.

Спирането на пушенето подобрява здравето и води до подобрение в познавателните функции. Това може да е свързано с увеличаване на плътността на мозъчната кора – външният слой на мозъка, който играе критическа роля за обработването на информацията и паметта. Мозъчната кора естествено изтънява с възрастта, но пушенето може да влоши този ефект, карайки кората да изтънява с по-голяма скорост.

Спирането на пушенето може частично да помогне да се обърне този ефект върху мозъчната кора, но не до нивата, открити при непушачите. Традиционните методи за спиране на пушенето са фокусирани върху никотин-заместваща терапия, като обикновено са необходими от 8 до 12 седмици преди да се появят явни подобрения в здравето.

Една все по-популярна форма на никотин-заместваща терапия е електронната цигара. Наскоро е било установено, че употребата на електронни цигари вместо обикновени подобрява всекидневната проспективна памет (паметта за бъдещи дейности), но понастоящем все още знаем малко за това какво дългосрочно въздействие могат да имат електронните цигари върху здравето, настроението и познавателните функции.

Източник: https://theconversation.com/smoking-harms-not-just-your-physical-health-but-your-mental-health-too-69021?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#link_time=1479995129