телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване разкрива бързо нарастване на употребата на канабис сред хората с депресия

Проучване разкрива бързо нарастване на употребата на канабис сред хората с депресия

Резултатите от ново проучване показват, че през последното десетилетие (2005-2017 г.) разпространението на употребата на канабис в САЩ се е увеличило сред хората със и без депресия, макар увеличението да е значително по-бързо сред тези с депресия. В същото време възприемането на рисковете, свързани с употребата на канабис, като цяло се е понижило, а понижението е по-бързо сред тези с депресия. Откритията, които са публикувани в списанието Addiction, идват от проучване, базирано на допитване до 728 691 души на възраст 12 или повече години.

През 2017 г. употребата на канабис е била приблизително два пъти по-често срещана при хората с депресия. Възприемането на рисковете, свързани с употребата на канабис, изглежда действа като бариера пред употребата на канабис сред общото население.

„Разпространението на употребата на канабис сред тези с депресия, които не виждат риск, свързан с редовната употреба, е много по-високо, отколкото сред тези, които виждат значителен риск, свързан с употребата – съответно 39% и 1,6%“, казва кореспондиращият автор Рени Гудуин, доктор на науките от Училището по обществено здраве „Мейлман“ на Университета „Колумбия“ и от Градския университет на Ню Йорк. „С разпространяващата се легализация в САЩ предишни проучвания показват, че възприемането на риска, свързан с употребата, като цяло се понижава. Резултатите от това проучване показват, че това понижение е дори по-бързо сред тази уязвима популация – хората с депресия.“

През 2017 г. разпространението на употребата на канабис през последния месец е било 19% сред тези с депресия и 9% сред тези без депресия. Всекидневната употреба на канабис е била честа при 7% от хората с депресия и при 3% при тези без.

Определени групи изглеждат по-уязвими за употреба. Например, почти една трета от младите пълнолетни (30%) на възраст от 18 до 25 г. с депресия са съобщили за употреба през последните 30 дни. „Тъй като развитието на мозъка продължава поне до 25 годишна възраст, а младите хора с депресия са особено уязвими, това е група, която може да се нуждае от внимание по отношение на превенция и интервенция“, отбелязва Гудуин.

„Депресията по принцип не е заболяване, за което се предписва медицински канабис, и не е ясно защо рекреационната употреба би се проявила непропорционално сред хората с депресия“, казва Гудуин. „Възможно е канабисът да се употребява все по-често в опит за самолечение на депресията в щатите, където той е легализиран за употреба с цел развлечение.“

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/cums-srr121019.php