телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване открива, че ежедневното пушене може да повиши риска от психоза

Проучване открива, че ежедневното пушене може да повиши риска от психоза

Две нови проучвания докладват за повишен риск от психоза сред пушачите не само на марихуана, но и на тютюн.

Проучването за тютюна е публикувано в списанието Acta Psychiatrica Scandinavica, а това за марихуаната, което е било проведено от същия екип, е публикувано в The British Journal of Psychiatry.

Изследване е открило връзки между психозата и пушенето както на тютюн, така и на марихуана – особено по отношение на психозата, свързана с шизофрения.

Но точните причини, поради които хората, страдащи от психоза, е по-вероятно да пушат, не са ясни.

Някои учени смятат, че пушенето може да играе ролята на вид „самолечение“ – тоест, хората с психоза може да открият, че пушенето облекчава симптомите им, може би поради някакъв неустановен неврологичен механизъм.

Или пък пушенето би могло да помога на хората с психоза да се чувстват по-малко отегчени или стресирани, което също може да облекчава симптомите.

Напоследък изследванията са започнали да проучват дали пушенето само по себе си би могло да увеличи риска от психоза. Макар много изследвания да са проверявали дали пушенето на марихуана може да допринася за увеличен риск от психоза, сравнително малко изследвания са приложили същия подход за проучване по отношение на тютюна.

Теорията за „самолечението“ е поставена под съмнение

Един систематичен преглед и метаанализ от 2015 г., публикуван в The Lancet, изследва този въпрос. Неговите автори докладват, че ежедневното пушене на тютюн е свързано както с повишен риск от психоза, така и с по-ранна възраст на отключване на психотично разстройство.

В този систематичен преглед било три пъти по-вероятно хората с първи епизод на психоза да са пушачи, отколкото непушачи.

Основавайки се на своите открития, авторите поставят под съмнение теорията за „самолечението“ и вместо това предполагат, че никотинът може да да има ефект, който създава условия за психоза, може би върху допаминовата система.

Допаминът е невротрансмитерът, който помага за контрола на „центровете на удоволствието и възнаграждението“ в мозъка. Учените сега знаят, че пушенето носи удоволствие, защото никотинът предизвиква отделянето на допамин в мозъка.

Една от причините, поради които авторите на изследването в The Lancet вярват, че допаминовата система може да играе роля във връзката между ежедневното пушене и психозата, са изследванията, които са показали, че пушачите е по-малко вероятно да се разболеят от Паркинсон.

Докато болестта на Паркинсон се характеризира с липса на допамин, за шизофренията се смята, че е „противоположността на Паркинсон“, тъй като някои учени считат, че нейните симптоми са причинени от излишък на допамин.

Рискът от психоза е по-висок при ежедневно пушещите

В проучването за тютюна изследователите са анализирали данни от 6 081 души, които са били част от група хора, родени през определена година в Северна Финландия. Участниците, които били на възраст 15-16 г. през 1986 г., отговорили на въпроси за психотични преживявания, както и дали са употребявали наркотици или алкохол. След това те са били проследявани, докато не са навършили 30 г.

Екипът открил, че прекомерното или ежедневното пушене са свързани с повишен риск от психоза.

Хората, които пушели 10 или повече цигари на ден, било по-вероятно да отключат психоза в сравнение с хората, които не пушели. Освен това, хората, които били започнали да пушат преди 13-годишна възраст, също били в повишен риск от психоза.

Дори когато изследователите взели под внимание фактори като това дали хората от проучването са употребявали алкохол или наркотици или са имали фамилна история на психоза, връзката между пушенето и психозата все още била значителна.

„Изхождайки от резултатите, превенцията на тютюнопушенето сред юношите е вероятно да има положителни ефекти върху психичното здраве на населението по-късно през живота“, заключава авторът на изследването Jouko Miettunen.

Употребата на марихуана е свързана с риск от психоза

В проучването за марихуаната екипът е открил повишен риск от психоза при употребяващите тийнейджъри.

„Открихме, че младите хора, които са употребявали канабис поне пет пъти, са били в повишен риск от психози по време на проследяването дори когато сме взели под внимание предишни епизоди на психоза, употреба на алкохол и наркотици и история на родителите с психоза“, отбелязва съавторът на изследването Antti Mustonen.

„Откритията ни са в съответствие със сегашните виждания за прекомерната употреба на канабис, особено когато тя е започнала в ранна възраст, а именно, че тя е свързана с повишен риск от психоза“, добавя той.

„Основавайки се на нашите резултати, е много важно да обърнем внимание на употребяващите канабис млади хора, които съобщават за симптоми на психоза. Ако е възможно, трябва да се стремим да предотвратим ранната употреба на канабис.“

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321222.php