телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проблемна игра на хазарт: защо някои хора стават зависими?

Проблемна игра на хазарт: защо някои хора стават зависими?

Поемането на рискове е основна част от човешката природа.

Дали е залагане на слот машина или каране на скейтборд, всеки ден избираме да се заемем с дейности, които предлагат както потенциален риск, така и потенциална награда.

Ние сме мотивирани да поемаме тези рискове чрез отделянето на допамин. Химикалът, от който се чувстваме добре, активира същите приятни пътища на възнаграждението в мозъка ни, както когато ядем любимата си храна или правим секс.

Поемането на рискове може да помогне за напредъка на човешката раса, когато това води до предприемачество, нововъведения и по-голяма креативност.

Но когато засиленото желание за поемане на рискове причинява вреди, могат да възникнат проблеми.

Това включва и проблемната игра на хазарт, която по оценка засяга 1% от населението. Скорошни опити за справяне с проблема (във Великобритания) включват планове да се забранят залаганията в интернет с кредитни карти и да се направи лечението по-широко достъпно.

Когато играта на хазарт се превръща в проблем?

Прекалената игра на хазарт е призната за заболяване от Световната здравна организация.

Повечето хора могат да се забавляват, като залагат от време на време, дори и ако това означава, че ще загубят някакви пари. Но някои развиват проблем с хазарта и тогава тази дейност нарушава или излага на риск живота им и този на семействата им.

През 2016 г. Комисията по хазарта пресмята, че във Великобритания има до 340 000 проблемно играещи, а още много хора се намират в риск.

Докладът на Комисията показва, че проблемно играещите:

  • е пет пъти по-вероятно да са мъже, отколкото жени;
  • е по-вероятно да са безработни, отколкото да работят, учат или да са пенсионери;
  • е най-вероятно да са на възраст между 25 и 34 години (ако са мъже);
  • е по-вероятно да са от чернокожо или друго етническо малцинство, отколкото да са от европейски или азиатски произход (при тригодишен изглед);
  • е по-вероятно да показват признаци на влошено психично здраве;
  • е по-вероятно да показват знаци на лошо благосъстояние.

За една година до март 2019 г. британците, играещи хазарт, общо са загубили около 14,4 милиарда паунда.

Признаците, че някой може да има проблем, включват чувство на тревожност или стрес, свързани с навиците му на игра, залагане на повече пари, отколкото той може да си позволи да загуби, и залагане на все по-големи суми, за да почувства същата тръпка както преди.

Броят на приетите в болница във връзка с игра на хазарт в Англия е станал над два пъти по-голям през последните шест години, което е повече от всякога. Това включва хора, чиято игра на хазарт ги е довела до извършване на престъпления, както и случаи на психоза.

В момента има планове да се открият още 14 клиники за проблемно играещи до 2023-2024 г.

Защо някои хора имат проблем?

Играта на хазарт, както и употребата на вещества като наркотици и алкохол, и дори дейности като пазаруването, могат да се превърнат в зависимост, когато започнат да се извършват компулсивно и излязат извън контрол.

Тези зависимости произтичат от два отделни пътя на възнаграждение в мозъка, които влияят на поведението ни – харесване и желание.

Харесването се изразява в спонтанната наслада от изяждането на шоколадова бисквита. Желанието е това да искаме да изядем една, когато видим пакет шоколадови бисквити в супермаркета.

Желанието понякога ни мотивира – кара ни да искаме неща и да ги правим по много пъти.

По същество зависимостта може да се разглежда просто като пренасочване на тези системи за възнаграждение.

Когато хората станат зависими към хазарта или към наркотиците, тези системи за желание и харесване вече не са преплетени. Желанието остава постоянно, но усещането за харесване на това, което получаваме, отслабва.

Зависимият човек изпитва нужда да се ангажира повече с поведението или наркотика, за да получи същото удоволствие.

Определени фактори поставят някои хора в по-голям риск от зависимост. Те може да включват наличие на членове на семейството със зависимости или преживяване на високо ниво стрес или някаква беда – преживявания, които са свързани с начина, по който сме отгледани.

Природата също може да играе роля. Проучване, използвало образна диагностика на мозъка, показва, че проблемно играещите хазарт може да имат по-нисък контрол над импулсите в сравнение с общата популация.

Източник: https://www.bbc.com/news/health-50828086