телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Предупреждение за наркотиците PMA и PMMA след 6 смъртни случая в Ирландия

Предупреждение за наркотиците PMA и PMMA след 6 смъртни случая в Ирландия

Ирландската организация “Ana Liffey Drug Project” подчертава опасностите от хапче, представяно за екстази

Стартирана е кампания за повишаване на вниманието към опасностите от PMA и PMMA във връзка със смъртните случаи и постъпване в болница, асоциирани с двата наркотика.

PMA и PMMA се разпространяват в Ирландия и се представят за екстази, въпреки че ефектите им са много по-опасни.

Проектът изпраща информация и постери на нощни клубове, барове и музикални магазини, за да предупредят употребяващите екстази за PMA и PMMA, и техните ефекти.

Поне шестима човека, които са починали в периода между декември 2013 и май 2014 в Ирландия, са имали PMA или PMMA в организма си. Тези наркотици са свързани и със смъртни случаи във Великобритания.

PMA (paramethoxyamphetamine) и PMMA (paramethoxymethamphetamine) са на основата на амфетамините и се продават като екстази, което по принцип би трябвало да съдържа активната съставка MDMA.

Една от опасностите на PMA и PMMA е, че те започват да действат по-бавно от MDMA. Употребяващият може да реши, че хапчето е по-слабо или е фалшиво, и да вземе още. Тази опасност се допълва и от факта, че PMA и PMMA са по-отровни от MDMA и могат да са смъртоносни при по-малки дози.

Смята се, че PMA/PMMA са все по-често срещани в хапчетата, защото са по-евтини или по-лесно достъпни от MDMA.

“Хората, които правят тези незаконни наркотици, използват PMA или PMMA и следователно има риск. Това е опасността при нелегалния пазар, хората не са загрижени за здравето на своите потребители“, казва Tony Duffin, директор на “Ana Liffey Drug Project”.

Проектът съветва употребяващите екстази да търсят медицинска помощ, ако подозират, че те самите или техен приятел е взел PMA или PMMA. Също така се предупреждават употребяващите да не взимат по две хапчета наведнъж като се има предвид силата на PMA и PMMA. Трябва да се избягва смесването на различни вещества, например алкохол и други психоактивни субстанции, включително лекарства по лекарско предписание, защото те всички могат да взаимодействат по опасен начин с PMA и PMMA.

Господин Duffin казва, че скорошните постъпвания в болница и смъртни случаи са поводът за стартирането на кампанията. Тя включва постери, които задават въпроса „Кога екстази не е екстази? Когато е PMA или PMMA”. Постерите включват и съвети за употребяващите наркотици.

Хапчетата, в които са засечени тези вещества, са зелени с лого ябълка, зелени хапчета със символа на Ролекс или бели хапчета с емблемата на Мицубиши. Възможно е тези вещества да присъстват и в други хапчета освен вече посочените. Също така PMMA под формата на пудра е асоцииран със смъртни случаи в Ирландия.

Източник: http://www.irishtimes.com/news/health/warning-about-pma-pmma-drug-after-six-deaths-in-ireland-1.1832118