телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Получихме подкрепа от нашите колеги в Европа

Получихме подкрепа от нашите колеги в Европа

Нашите скъпи колеги от Европейската фондация на информационните линии за наркотици (FESAT) и от Информационната линия за наркотиците, алкохола и хазарта към Институт "Тримбос", Холандия, посрещнаха с голяма тревога очакваното закриване на нашата Информационна линия в края на ноември тази година. Те решиха да ни подкрепят с писма за препоръка (можете да ги видите по-долу), адресирани до и изпратени на Министерство на здравеопазването, с които го призовават да подкрепи Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта с финансиране от Националната стратегия за борба с наркотиците 2019-2023 г.

Българската Информационна линия е член на FESAT от 2009 г., заедно с още над 50 информационни линии за наркотици и алкохол от различни европейски страни. Този тип услуга навсякъде, включително и у нас, е изцяло в обществена полза - тя е безплатна или на съвсем ниска цена, не поставя високи условия за ползването ѝ и е с достатъчно лесен достъп, за да може да бъде ползвана от почти всички групи хора в обществото. Нейната анонимност позволява дори на хората, които страдат от стигмата и срама, да потърсят професионална помощ. В много от европейските страни информационните линии за наркотиците и алкохола съществуват от над 20 г. и отдавна са доказали своята полезност.

Нашата Информационна линия е изградена през 2008 г. по модела на Институт "Тримбос". Колегите от тяхната Линия успяха да ни предадат част от своите огромен опит и познания в областта на телефонното и интернет консултиране, научиха ни на основните принципи на работа на информационните линии и ни дадоха здрава основа за нашето развитие през годините.

Българската Информационна линия е работила по няколко големи европейски проекта с много от членовете на FESAT. Това ни даде безценна възможност да внесем, адаптираме  и затвърдим едни от най-добрите практики за телефонно и интернет информиране и консултиране по въпросите, свързани с психоактивните вещества и зависимостите. Трудно ни е да си представим, че ще се наложи да спрем работа след по-малко от месец и че хиляди българи отново ще се лутат без посока в търсене на помощта, от която имат нужда за себе си или своите близки в тези толкова трудни за тях моменти.

Ако припознавате Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта като необходима за нашето общество услуга, Ви молим да ни подкрепите с Вашите дарения:

Нашата кампания в Платформата: https://platformata.bg/bg/kauzi/472:2502-2019-09-20-11-44-36/details/campaign.html

Дарение по банков път:

Банкова сметка:

IBAN: BG80PRCB92301049498214

BIC: PRCBBGSF

ПроКредит Банк
София, „Тодор Александров“ 26
Титуляр: Сдружение „Фракарита България“

За дарение чрез PayPal посетете тази страница: https://www.solidarnost-bg.org/darenie/

Благодарим Ви!