телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

По-висок процент шофьори, употребили марихуана, замесени в катастрофи с летален изход

По-висок процент шофьори, употребили марихуана, замесени в катастрофи с летален изход

Според проучване на University of Colorado School of Medicine пропорцията на употребили марихуана шофьори, замесени в смъртоносни катастрофи в Колорадо, се е повишила драстично след комерсиализацията на медицинската марихуана през 2009 г.

Авторите на изследването са Стейси Саломонсен-Сотел от департамента по фармакология и Кристиан Хофър, професор по психиатрия.

Изследователите анализирали катастрофи със смъртни случаи от 34 щата, които не признават законово медицинската употреба на марихуана и такива катастрофи в щата Колорадо, където тя е законна. Направено е сравнение на изменението на пропорцията шофьори, които са употребили марихуана и алкохол.

Изследователите открили, че делът на шофьорите замесени в катастрофи със смъртен случай, които са дали позитивен тест за марихуана, е бил 4,5% през първите 6 месеца на 1994 година. За последните 6 месеца на 2011 година този процент е нараснал до 10%. Изследователите докладват за значително повишение на процента такива шофьори след комерсиализацията на медицинската марихуана през 2009 година. Повишението в Колорадо е значително по-високо от това в 34-те щата, където използването на марихуана за медицински цели не е законово признато. Изследователите не открили значителни промени в дела шофьори, които са употребили алкохол и са били замесени в катастофа с летален изход в Колорадо и останалите 34 щата в изследването.

Според Саломонсен-Сотел изследването предизвиква притеснения относно дела шофьори, употребили марихуана и участвали в катастрофа със смъртен случай. Изследването не посочва дали именно тези шофьори са предизвикали катастрофите, но показва, че има нужда от по-добро образование и програми за превенция, за да се спре шофирането под влияние на психоактивни вещества.

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/ )
Превод със съкращения на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола
Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/276908.php